Strach z anestezie je přirozený, ale lze snadno překonat

Většina plastických operací vyžaduje určitou formu anestezie, ať už se jedná o lokální umrtvení nebo celkovou narkózu. Mnoho lidí má z takového zásahu do organismu obavy, i přestože se jedná o téměř 100% bezpečnou záležitost. Pokud budete přesně vědět, jak anestezie probíhá, kdo ji dělá a co se během zákroku děje, strachu se velmi snadno zbavíte.

Poznejte svého anesteziologa

U většiny pacientů pramení strach z anestezie z představy, že se z narkózy neprobudí, nebo že se svěřují do cizích rukou, aniž by měli nad celou situací kontrolu. To je naprosto pochopitelné, a proto je důležité mít důvěru nejen v plastického chirurga, který bude zákrok vykonávat, ale také v anesteziologa, který formu umrtvení nebo uspání určuje. Důvěra k chirurgovi se buduje už během konzultací, při kterých se řeší klientova přání a jejich možná řešení. Zahraniční klientky Clinic for Luck se nemusejí obávat případné jazykové bariéry. Oba naši plastičtí chirurgové MUDr. Pavel Giebel a MUDr. Josef Němeček mluví anglicky, německy a rusky.

Ani s anesteziologem se nesetkáte až na operačním sále. Anesteziolog se s Vámi setká ještě před samotným zákrokem. Vyptá se na Váš zdravotní stav, užívané léky, předchozí operace, alergie a další. Taková schůzka má klíčový význam nejen pro anesteziologa, který si udělá jasnou představu, jaká forma a prostředky budou pro anestezii nejvhodnější, ale i pro pacienta. Osobní kontakt s anesteziologem u většiny lidí snižuje obavy ze zákroku.

Druhy anestezie

Existuje i další osvědčený způsob, jak se zbavit strachu z anestezie při plastické operaci. Pokud budete vědět, jaká forma umrtvení nebo uspání Vás čeká, snadněji se na zákrok psychicky připravíte. Každý člověk je jinak citlivý. Někdo bude chtít dopodrobna znát všechny kroky celého procesu, někomu bude stačit jen obecná představa. Záleží jen na Vás, jaká míra informací Vás uklidní.

1. Lokální anestezie

Lokální anestezie se používá při drobnějších zákrocích na konkrétních menších částech těla. Klasickou ukázkou je například umrtvující injekce u zubaře nebo při zašívání řezných ran. Pacient je v takovém případě při plném vědomí, ale nevnímá bolest.

2. Analgosedace

Analgosedace je používána v kombinaci s lokální anestezií v případech, kdy je potřeba u pacienta snížit míru úzkosti během chirurgického zákroku. Do žíly jsou aplikovány léky ke snížení strachu - sedativa a léky tlumící bolest - analgetika. Pacient je sice při vědomí, ale v omámeném stavu, takže necítí bolest ani další nepříjemné pocity na operačním sále. V některých případech se stává, že pacient krátce usne a malátnost odezní během několika hodin.

3. Celková anestezie

Při celkové anestezii, tedy obecně narkóze, je pacient plně uspaný po celou dobu chirurgického zákroku a nepociťuje žádnou bolest. V plastické chirurgii je tento druh anestezie nejpoužívanější, ale vždy záleží na typu zákroku, který podstupujete.

Důležitou součástí celkové anestezie je premedikace
Premedikací rozumíme podání určitých léků ve formě tablet, před operačním výkonem v celkové anestezii, kterými se potlačí napětí, úzkost a strach. 

Druhy anestezie

Anestezie na míru

Výběr druhu anestezie a volba medikace není jediným úkolem anesteziologa. Po celou dobu operace kontroluje a monitoruje Vaše životní funkce prostřednictvím přístrojů. Je s Vámi až do úplného probuzení z anestezie. To je další důvod, proč není nutné mít z anestezie obavy. Celou dobu u Vás bude průvodce, který přesně zná Váš zdravotní stav, navrhl Vám anestezii na míru a během operace kontroluje, jestli vše probíhá tak, jak má. Každý anesteziolog má k dispozici sestru, která mu asistuje a pomáhá. Na klinice Clinic for Luck pracují čtyři sestry, které tvoří s našimi anesteziology sehraný tým.

MUDr. Pavel Giebel

Online poradna V poradně Vám rádi odpovíme na Vaše dotazy ohledně plastické chirurgie. Vložte dotaz a my Vám co nejdříve odpovíme.

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.