Modelace prsou – podrobný průvodce plastickou operací

  1. Vývoj prsou během života
  2. Co je modelace prsou?
  3. Možnosti modelace prsou
  4. Pro koho je vhodná modelace prsou?
  5. Kdy je vhodný čas na modelaci prsou?
  6. Těhotenství a mammaplastika
  7. Kombinace mammaplastiky s dalšími zákroky
  8. Předoperační vyšetření před modelací prsou
  9. Modelace prsou a zdravotní pojištění
  10. Průběh modelace prsou
  11. Pooperační režim po modelaci prsou – otázky a odpovědi
  12. Rekonvalescence po modelaci – otázky a odpovědi
  13. Možné komplikace po modelaci prsou
  14. Kolik let vydrží modelace prsou?
  15. Modelace prsou – cena

Ňadra tvoří významnou součást linie a křivek ženského těla. Každou ženu obdařila příroda jinou velikostí i tvarem prsou a prsních dvorců. Ne vždy jsou ale ženy s tím, co dostaly do vínku, spokojené. Některé by měly raději prsa větší nebo menší a některé jinak vytvarované nebo symetrické. Plastická chirurgie si už dnes naštěstí umí poradit a splnit ženám jejich přání. Modelace prsou nebo také mammaplastika či mastopexe je řešením pro všechny ženy, které nejsou se vzhledem svých ňader a dekoltu spokojené. 

Vývoj prsou během života

Ženská prsa se během jednotlivých životních etap vlivem nejrůznějších faktorů proměňují. Během dospívání se vyvíjí a zvětšuje mléčná žláza. Zároveň se také ustaluje tvar a velikost prsou, na které má největší vliv genetika a fyzické dispozice. K dalšímu zvětšení mléčné žlázy dochází v průběhu těhotenství a při kojení. Po ukončení kojení se mléčná žláza opět zmenšuje. 

Opakované zvětšování a zmenšování mléčné žlázy často způsobuje, že je kůže na prsou povolená, ztrácí elasticitu a prsa poklesávají. Příčinou může být nejen těhotenství a kojení, ale také rychlé ubývání nebo nabírání váhy. Svou roli hraje i kvalita a pružnost pokožky. Všechny tyto faktory pak mají vliv na velikost, tvar, pevnost a případnou asymetrii prsou.

Co je modelace prsou?

Při modelaci prsou se upravuje tvar a pevnost ňader a pozice prsního dvorce. Na rozdíl od zmenšení nebo zvětšení prsou nedochází ke změně jejich velikosti. Výsledkem mammaplastiky jsou pevná, symetrická a pěkně tvarovaná ňadra, která působí přirozeně a esteticky. Jsou v souladu s celkovým vzhledem ženy, který tím navíc podtrhují. Spokojenost s vlastní vizáží je klíčová pro zvýšení sebevědomí, dobré psychické rozpoložení a pozitivní vnímání vlastního těla. 

Během plastické operace chirurg odstraní přebytečnou kůži (takzvaný kožní nadbytek) a v případě potřeby posune prsní dvorce s bradavkami. V mnoha případech se modelace prsou týká hlavně oblasti vnitřní části prsu směrem nahoru. Zákrok nejčastěji podstupují ženy, kterým vyhovuje velikost jejich prsou, ale touží po pevnějších a symetrických ňadrech. Ke ztrátě tvaru a pevnosti dochází hlavně v důsledku kojení, stárnutí, gravitace nebo výrazného snížení váhy.

Modelace prsou

Možnosti modelace prsou

Modelace prsou obvykle řeší pouze vzhled, tvar a pevnost ňader. To znamená, že se během plastické operace neodstraňuje tkáň prsu, nevkládá se implantát ani nedochází k přesunu prsní žlázy, ale prsa se pouze formují do požadovaného tvaru. Modelace prsou (mastopexe) je zákrok, při kterém nejčastěji dochází k pozvednutí ženských ňader. Standardně probíhá modelace prsou bez implantátů

Obecně by se dalo říci, že čím má žena větší a pokleslejší ňadra, tím je nutnější provést komplexnější zákrok. O jeho provedení rozhoduje jak přání ženy, tak odborné posouzení a vyhodnocení situace lékařem podle konkrétního stavu klientky.

Modelaci prsou lze zároveň kombinovat se zvětšením nebo zmenšením prsou. Vždy záleží na individuální situaci a rozhodnutí lékaře, zda bude optimální provést modelaci a změnu velikosti prsou najednou nebo je rozdělit do dvou operací. Zkušení chirurgové z kliniky plastické chirurgie Clinic for Luck umí ženám navrátit sebevědomí díky krásně tvarovaným ňadrům a mladistvě vyhlížejícímu dekoltu.

Prohlédněte si galerii modelace prsou před a po.

Zvětšení a modelace prsou

Nespokojenost s velikostí a tvarem poprsí bývá u žen častou příčinou nízkého sebevědomí nebo dokonce psychické nepohody. Tu nemusí způsobovat jen vnímání vlastního těla, ale také pohledy nebo poznámky okolí, případně problémy s nakupováním spodního prádla nebo plavek. Naštěstí moderní medicína zná řešení.

Zvětšení prsou nebo také augmentace je zákrok, který je možné kombinovat s modelací prsou s implantáty nebo modelací prsou vlastním tukem. Augmentaci může podstoupit každá dospělá žena, která není spokojená se vzhledem svých ňader. 

V ideálním případě se zvětšení prsou spojené s jejich modelací doporučuje až ve chvíli, kdy žena neplánuje těhotenství, protože těhotenství a kojení může ovlivnit vzhled a tvar poprsí. Modelace prsou po porodu a modelace prsou po kojení se doporučuje zhruba po jednom roce a více.

Zmenšení a modelace prsou

Ženy s velkými ňadry se často potýkají se zdravotními obtížemi způsobenými nadměrnou zátěží, jako jsou bolesti hrudní a krční páteře, které mohou vést i k bolestem hlavy. Nezřídka kdy se potýkají i s psychologickými problémy, které jsou vyvolané nespokojeností s vlastním tělem, problémy se sháněním vhodného oblečení nebo reakcemi okolí.

Zmenšení prsou je možné provést u žen, které dosáhly dospělosti a v ideálním případě už neplánují těhotenství. Podobně jako u zvětšení prsou může těhotenství a kojení negativně ovlivnit výsledek zákroku. Redukci a modelaci prsou podstupují většinou ženy, které mají příliš velká prsa geneticky daná nebo se jim zvětšila v důsledku kojení či velkého příbytku váhy. V případě, že má žena s velkými ňadry zásadní zdravotní potíže, je se zmenšením poprsí spojená modelace prsou hrazená pojišťovnou. 

Čtěte, jak spolu souvisí plastika prsou a kojení

Pro koho je vhodná modelace prsou?

Modelaci prsou může podstoupit každá dospělá žena, která netouží změnit velikost svých ňader, ale není spokojená s jejich tvarem nebo pevností. Podle chirurgů kliniky plastické chirurgie Clinic for Luck je modelace prsou vhodná pro ženy po čtyřicátém roku věku, po velkém váhovém úbytku nebo kdykoli, když si žena nepřipadá kvůli svému tvaru ňader přitažlivá.

Obecně se doporučuje, aby ženy mammaplastiku zvážily až ve chvíli, kdy už neplánují další těhotenství. Rizika jsou při tomto zákroku minimální, ale vlivem operace může dojít k poškození mléčné žlázy a k ohrožení schopnosti kojení.

Ať už se žena pro modelaci prsou rozhodne z jakéhokoli důvodu, měla by být v dobrém zdravotním stavu a fyzické kondici. Neměla by v tomto období kouřit nebo kouření zásadním způsobem omezit. Každý zákrok je individuální a jeho výsledek ovlivňuje nejen rozhodnutí lékaře, ale také tělesná konstituce ženy a ohled na přirozenou krásu. 

Nejčastější důvody pro modelaci prsou

  • Nespokojenost se vzhledem a tvarem poprsí a s tím spojené snížené sebevědomí a psychická nepohoda.
  • Vzhled a tvar prsou se změnil v důsledku těhotenství, kojení, věku nebo velkého úbytku na váze.
  • Prsa jsou od přírody asymetrická, deformovaná nebo žena není spokojená s pozicí prsních dvorců a bradavek. 

V případě, že vás některý z těchto problémů trápí, jste vhodnou kandidátkou na mammaplastiku. Ta vám může pomoci získat přesně takový tvar ňader, jaký byste si představovala, a vrátit jim ztracenou pevnost. Chirurgové z Clinic for Luck se vždy snaží dosáhnout maximálně přirozeného vzhledu.

Modelace prsou

Kdy je vhodný čas na modelaci prsou?

Žena, která se rozhodne pro mammaplastiku, musí být dospělá a v ideálním případě už neplánovat těhotenství. To spolu s kojením může mít negativní dopad na výsledek zákroku a v tomto případě nelze zaručit dlouhodobý výsledek. V ojedinělých případech může také dojít při modelaci prsou k narušení mléčné žlázy, které vede k problémům s kojením. 

Modelaci prsou lze podstoupit po dosažení plnoletosti, ale lékaři obecně doporučují se zákrokem pár let počkat, alespoň do zhruba 22 let. Vývoj ženského prsu se nezastaví v 18 letech, ale stále pokračuje. Prsa díky hormonálním procesům v těle postupně dozrávají a získávají svůj přirozeně mladistvý tvar. Mnoho žen už od raného věku touží po tom, aby měly sexy prsa, ale vyplatí se mít trpělivost, až se plně vyvinou. 

Nejčastěji si tento zákrok volí ženy kolem 40. roku věku, ale výjimkou nejsou ani mladší i starší klientky. V každém případě platí, že žena by měla modelaci prsou podstoupit pouze ve chvíli, kdy je zdravá a je v dobré fyzické kondici. Stále se jedná o invazivní chirurgický zákrok a dobrý tělesný stav usnadní rekonvalescenci a hojení jizev.  

Těhotenství a mammaplastika

Podobně jako například u plastiky břicha, na jejímž výsledku má těhotenství vliv, se ani u modelace prsou následné těhotenství nedoporučuje. Není to kvůli tomu, že by měla mammaplastika ve většině případů na těhotenství a kojení dopad, ale z opačného důvodu. 

Těhotenství a kojení ovlivňuje velikost a tvar prsou, a proto není v takových případech možné zaručit 100% dlouhodobý výsledek zákroku. Může se pak stát, že žena bude muset podstoupit opětovnou modelaci. Při zvětšení prsou před těhotenstvím a kojením hrozí zvětšení jizev po zákroku nebo vznik strií. 

Pokud už žena těhotná byla a další potomky neplánuje, nejsou zde žádné překážky. Je možné bez problémů modelaci prsou provést, i když to lékaři nedoporučují ihned. Žena by měla počkat alespoň 1 rok po porodu a rozhodně nesmí kojit. 

Pokud se rozhodnete pro mammaplastiku v nejkratším možném termínu po ukončení kojení, velmi pravděpodobně budete mít doma malé děti. V takovém případě je potřeba myslet na to, že po zákroku zůstanete na pozorování 1–2 dny na klinice. Následně je potřeba zhruba 14denní klidový režim. Až po 6 týdnech se můžete vrátit k plné zátěži. Vyplatí se proto mít k dispozici někoho, kdo vám pomůže.

Kombinace mammaplastiky s dalšími zákroky

Modelaci prsou je možné spojit se zvětšením a zmenšením prsou, ale vždy záleží na rozhodnutí vašeho lékaře. Ten na základě vaší individuální situace posoudí, jestli je možné provést zákroky najednou nebo je raději rozložit do dvou operací.

Samotná modelace prsou řeší jejich tvar nebo asymetrii. Lékař odstraní přebytečnou kůži a pozdvihne povislá prsa nahoru, upraví jejich tvar a přesune prsní dvorce a bradavky. Při samotném zákroku nedochází ke změně velikosti ňader, jako při zmenšení a zvětšení prsou. 

Předoperační vyšetření před modelací prsou

Poté, co si vyberete kliniku plastické chirurgie a lékaře, si domluvíte konzultaci s chirurgem. Ten s vámi probere vaše přání a představy a doporučí nejvhodnější postup nebo možnosti kombinace s dalšími zákroky. Vysvětlí vám, jak bude zákrok probíhat, co se bude dít před ním i po něm a zodpoví všechny vaše dotazy.

Modelace prsou se provádí v celkové anestezii, takže je nutné absolvovat předoperační vyšetření. To nesmí být starší než 10 dní před termínem operace.

Čeká vás:

  • rozbor krve
  • EKG
  • případná další vyšetření doporučená lékařem

Pacientka, která se chystá podstoupit modelaci prsou, musí být 100% zdravá. Pokud před zákrokem měla jakékoli onemocnění, včetně nachlazení, infekce nebo zranění, je nutné zdravotní stav zkonzultovat s lékařem. 

Před mammaplastikou je nutné vysadit některé léky a lékař vás bude informovat, o jaké medikamenty se přesně jedná. Obecně se před operací nesmějí užívat léky, které ředí krev. Pacientky by měly přestat kouřit, pít alkohol nebo kouření a konzumaci alkoholických nápojů zásadně omezit. 

Modelace prsou a zdravotní pojištění

Modelace prsou spadá do kategorie kosmetických plastických operací, které zdravotní pojišťovny nehradí, a klientka si ji musí zaplatit sama. Pojišťovny uhradí pouze plastické operace, které jsou prováděny ze zdravotních důvodů. 

V případě poprsí jsou propláceny pouze zákroky, které jsou nutné v důsledku onkologického onemocnění, vrozených vad nebo při zmenšování extrémně velkých prsou, které ženě způsobují závažné zdravotní problémy. 

I v těchto případech je nutné plnit několik podmínek. Zákrok musí schválit několik odborných lékařů, klinika plastické chirurgie musí mít podepsanou smlouvu se zdravotní pojišťovnou klienta a vše nakonec musí projít posouzením revizního lékaře dané pojišťovny.

Na našem blogu zjistíte, jaký je nejlepší typ prsního implantátu

Průběh modelace prsou 

Během modelace prsou dochází ke změně jejich tvaru. Každý zákrok je individuální, protože velmi závisí na tom, jak má žena velká ňadra, jak jsou tvarovaná, nakolik jsou povolená a také, jestli je nutné upravovat prsní dvorce.  

V průběhu samotného zákroku pak lékař podle předchozí domluvy s pacientkou modeluje prso do požadovaného tvaru. Nejprve je veden řez okolo dvorce s bradavkou. Ty jsou následně lehce uvolněny, díky čemuž se snadno dají posunout směrem nahoru do požadované pozice. Zbylá kůže se uvolní a odebere se přebytečná tkáň. Tento postup lékaři volí při mírném poklesu prsou.

Přitom je také možné odstranit jejich asymetrii a upravit nízko uložené nebo neesteticky vypadající prsní dvorce. Celá operace probíhá v průměru 2–3 hodiny podle náročnosti zákroku a provádí se v celkové anestezii. Výsledkem jsou symetrická ňadra, která působí mladistvým vzhledem.

V případě, že se jedná o větší pokles prsou, je řez veden nejen kolem prsního dvorce ale také svisle dolů k podprsní rýze a podél ní. Po tomto zákroku zůstává jizva ve tvaru obráceného písmene „T“, podobně jako u zákroku zmenšení prsou.

V případě většího poklesu prsou se provádí takzvaná vertikální mammaplastika.

Pooperační režim po modelaci prsou – otázky a odpovědi

Jak probíhá pooperační režim po modelaci prsou?

Samotný zákrok trvá běžně 2–3 hodiny podle velikosti poprsí klientky a míry poklesu prsou. Po operaci zůstává pacientka 1–2 dny na klinice na pozorování. Následně je propuštěna do domácího léčení, které trvá 2–4. Během této doby je nutné dodržovat klidový režim. Žena by měla ležet pouze na zádech a vyhýbat se všem aktivitám, které by mohly zatěžovat prsní svalstvo. Návrat do běžného života je možný zhruba po 6 týdnech. 

  • domácí ošetřování: 2–3 týdny
  • lehká fyzická aktivita: po 3–4 týdnech
  • plná zátěž: po 6–8 týdnech

Jak dlouho je nutné nosit elastickou podprsenku po modelaci prsou?

Po zákroku jsou prsa obvázána elastickým obvazem, který by měl být nošen zhruba pět dnů. Poté by měla žena nosit pevnou elastickou podprsenku zhruba měsíc podle doporučení lékaře. Elastická podprsenka prsa zpevní a podpoří dobrý výsledek zákroku. Po měsíci je možné začít nosit měkkou podprsenku a po dvou měsících i podprsenku s kosticemi.

Je nutné po modelaci prsou vyndávat stehy?

U řezů při modelaci prsou se používají samovstřebávací stehy, které samovolně vymizí do 4 týdnů. Díky tomu není potřeba stehy vyjímat. Svědění jizev v místě stehů je normální a je projevem hojení.

Kdy zmizí otoky po operaci?

Otoky, pocit napětí v místě řezu nebo hematomy jsou standardním doprovodným jevem při hojení po zákroku. Hojení je velmi individuální, ale obvykle otoky vymizí do tří týdnů po operaci.

Jak zmírnit otok po modelaci prsou?

Zmírnit otok po operaci lze důsledným nošením kompresního prádla a dodržováním klidového režimu. Je možné přikládat studené obklady nebo místa řezu ledovat. Lékař také může doporučit léky, gely a krémy pro snadnější hojení. V případě, že by komplikace přetrvávaly, je nutné kontaktovat lékaře.

Rekonvalescence po modelaci – otázky a odpovědi

Jak urychlit hojení jizev?

Modelace prsou je invazivní zákrok, po kterém zůstávají jizvy. Zhruba po třech týdnech po operaci je vhodné zažít provádět tlakové masáže. Na jizvu se zatlačí středně velkým tlakem bříškem prstu po dobu 15 sekund. Tento postup se opakuje po celé délce jizvy minimálně 5x denně. Po masáži by měly být jizvy ošetřeny mastným krémem. Hojení jizev lze urychlit také aplikací silikonových náplastí.

Jak docílit neviditelných jizev?

Jizva po operaci bude vždy viditelná, ale její viditelnost lze několika způsoby minimalizovat. Aby se jizvy nezvětšovaly, je nutné dbát pokynů lékaře a nosit po doporučenou dobu elastickou podprsenku. Blahodárné jsou také tlakové masáže. Alespoň tři měsíce po zákroku je nutné se vyhýbat slunečnímu záření nebo pobytu v soláriu.

Co dělat s boulemi kolem jizev?

Úplné zhojení jizev trvá až rok. Jizvy potřebují delší čas na to, aby vyzrály. V případě, že se v průběhu jejich hojení tvoří boule, je možné je minimalizovat pravidelnými tlakovými masážemi, promazáváním mastnými krémy a nošením kompresního prádla. Pokud ani tak boule nad jizvami neustoupí, je nutné navštívit lékaře.

Kdy je možné se po modelaci prsou vrátit k plné zátěži.

Aby měl zákrok co nejlepší výsledky, je nutné dodržet klidový režim a následně mírnou zátěž do úplného zhojení. To je individuální a obvykle trvá cca 6 týdnů. I po uplynutí této doby se doporučuje začít s lehčími činnostmi a pozvolna přidávat zátěž.

Ovlivňuje modelace prsou kojení?

Podstoupit modelaci prsou by měly v ideálním případě ženy, které už těhotenství a následné kojení neplánují. Obě tyto fáze mají výrazný vliv na zvětšení a následné zmenšení prsou, což může mít negativní dopad na výsledky zákroku. Při něm navíc může v ojedinělých případech dojít k poškození prsní žlázy a následným problémům při kojení.

Je nutné chodit po modelaci prsou na kontroly?

Každá žena, která podstoupila mammaplastiku by měla pravidelně chodit na kontroly k lékaři na kliniku, kde zákrok podstoupila. Jedná se o účinnou prevenci případných komplikací. Pokud k nim v ojedinělých případech dojde, lékař může ihned doporučit příslušné mamografické vyšetření nebo návštěvu mamologické poradny.

Možné komplikace po modelaci prsou

Modelace prsou je invazivní chirurgický zákrok, a proto jsou s ním spojená jistá rizika. Moderní medicína, a tedy i plastická chirurgie, jsou natolik na vysoké úrovni, že je možné komplikace do velké míry eliminovat. 

Velmi důležité je vybrat si kliniku estetické chirurgie s dobrou reputací a zkušeného a ověřeného operátora. Ten zajistí bezproblémový průběh zákroku. Zodpovědnost má také samotná pacientka, která dodržováním pokynů lékaře omezí možnost komplikací. Velmi důrazně se doporučuje před operací i po ní omezit kouření a konzumaci alkoholu, které mohou mít na proces hojení negativní dopad. 

Rizika úpravy prsou:

  • možné komplikace spojené s celkovou anestezií
  • změna tvaru nebo konzistence prsu
  • krvácení, infekce, zánětlivé projevy
  • rozestoupení jizev nebo roztržení operačního řezu při nedodržení klidového režimu
  • odumření tkáně v místě řezu (nekróza)

Kolik let vydrží modelace prsou?

Efekt modelace prsou, při kterém žena získá sexy dekolt, je velmi individuální, ale ve většině případů velmi dlouhodobý. Ke stárnutí kůže a ztrátě její elasticity dochází i po mammaplastice a s tím je spojený také další pokles tkání. Nicméně modelaci prsou je možné podstoupit opakovaně a zmírnit tak projevy věku nebo vliv gravitace. 

U žen s velkým poprsím, které podstoupily úpravu prsou, často dochází i k jejich zmenšení. Díky tomu se podstatně snižuje riziko dalšího povolování. Ženy s malými ňadry obvykle kombinují modelaci prsou s augmentací (vlastním tukem nebo implantáty). V tomto případě je větší riziko opětovného poklesnutí prsou.

Na klinice plastické chirurgie Clinic for Luck používáme pouze prvotřídní prsní implantáty Polytech.

Pro zaručení 100% výsledku by měla žena podstoupit úpravu prsou až ve chvíli, kdy už neplánuje těhotenství. Během něj a také při kojení se prsní žláza během poměrně krátké doby rychle zvětší a následně zmenší, což může podstatně ovlivnit efekt zákroku. To samé platí také pro velké váhové výkyvy. Při zachování zdravé životosprávy je ale možné garantovat dlouhodobý výsledek modelace prsou. 

Modelace prsou – cena 

Cena modelace prsou závisí na několika faktorech a každá klinika plastické chirurgie má jiné ceny. Jedním z významných aspektů je velikost prsou a míra, do jaké jsou ňadra povislá. Obecně platí pravidlo, že čím větší má žena prsa, tím komplexnější musí být zákrok. Vždy tedy záleží na rozsahu operace a cenu určuje lékař podle každé individuální situace. 

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.