Co v článku nejdete?

  1. Ovlivňuje zvětšení prsou schopnost kojení?
  2. Co je to augmentace prsou a jak se provádí?
  3. Kdy podstoupit augmentaci prsou?
  4. Zvětšení prsou před těhotenstvím
  5. Zvětšení prsou po těhotenství
  6. Prsní implantáty a kojení
  7. Jaký je ideální rozestup mezi augmentací a těhotenstvím?
  8. Typy implantátů
  9. Je bezpečné kojit s implantáty?

Ovlivňuje zvětšení prsou schopnost kojení?

Augmentace neboli zvětšení prsou je v dnešní době běžný zákrok, který z nejrůznějších důvodů podstupuje mnoho žen.

Při rozhodování, zda zákrok podstoupit, hraje roli psychologický aspekt a vnímání vlastního těla, i fyzické faktory, jako je úbytek váhy, úrazy nebo genetika. V neposlední řadě také ženy řeší, jestli budou moci po zvětšení prsou kojit.

Co je to augmentace prsou a jak se provádí?

Zvětšení prsou je chirurgický zákrok, který dokáže vyřešit problém malých prsou, jejich asymetrii a zvětšit objem nebo vylepšit jejich tvar. Operace trvá zhruba 1–2 hodiny a provádí se v celkové anestezii.

Existují tři způsoby, jak augmentaci provést

  • vložení silikonových implantátů
  • zvětšení prsou vlastním tukem
  • kombinace implantátů a vlastního tuku.

Implantáty se vkládají buď pod prsní žlázu, nebo pod prsní sval. O typu augmentace vždy rozhoduje lékař s ohledem na přání, potřeby a fyzický stav pacientky. Plastický chirurg vám také vysvětlí, jaké jsou rozdíly mezi zvětšením vlastním tukem a zvětšení prsou implantáty. O zvětšení prsou, lékařsky zvané augmentační mammaplastika, mají obvykle ženy, které nejsou spojené s velikostí a tvarem svých prsou a vnímání vlastního těla jim snižuje sebevědomí. 

4 nejčastější důvody pro zvětšení prsou

  • změna tvaru a velikosti prsou v důsledku těhotenství nebo diety
  • touha po symetrickém dekoltu a harmonickém vzhledu postavy
  • problémy s pořizováním padnoucího oblečení
  • nízké sebevědomí v důsledku tělesných proporcí
Zvětšení prsou implantáty

Kdy podstoupit augmentaci prsou?

Zákrok zvětšení prsou je možné provádět u zdravých žen po dosažení plnoletosti. Nicméně i po dovršení 18 roku života se ženská prsa stále vyvíjí a působí na ně hormonální změny. Zhruba do 22 let prsa zrají a získávají svůj tvar, který je daný genetickými předpoklady, typem postavy a ovlivňovat je může i sportovní či fyzická aktivita. Mnoho žen do tohoto věku teprve plánuje početí potomka a těhotenství.

Hormonální a fyzické změny v průběhu těhotenství a kojení mají na tvar prsou zásadní vliv. Mění se také elasticita kůže a tvar prsou, dvorců i bradavek. Proto se doporučuje provádět augmentaci prsou až ve chvíli, kdy už těhotenství neplánujete a kojení bylo ukončeno alespoň před jedním rokem. Není to nutná podmínka, ale pro zaručení perfektních výsledků, je to optimální. Podívejte se na detailní popis průběhu zákroku augmentace prsou.

Zvětšení prsou před těhotenstvím

Ačkoli je ideální podstoupit zvětšení prsou až po ukončení plánování rodičovství a kojení, augmentace je možné bez problémů provést i před nimi. Z lékařského hlediska nemá augmentace prsou před těhotenstvím žádné kontraindikace a v drtivé většině případů ani nebrání kojení. Jedná se pouze o to, že těhotenství a kojení budou mít v drtivé většině případů na augmentovaná prsa vliv. 

V současné době je kladen velký důraz na atraktivní a perfektní postavu. Fyzické nedostatky tak mohou vést nejen ke ztrátě sebevědomí, ale i závažnějším psychickým problémům. Sebevědomý člověk, který se sám sobě líbí, má větší šanci se ve světě prosadit. Pokud vás tedy trápí velikost nebo tvar prsou, augmentaci je možné provést i v případě, že potomka do budoucna plánujete. Velmi důležité je ale vyslechnout si názor zkušeného plastického chirurga a podrobně s ním vše zkonzultovat.

plastika prsou a kojení

Zvětšení prsou po těhotenství

Všichni lékaři se shodnout na tom, že je výrazně lepší a efektivnější si nechat zvětšit poprsí až po těhotenství a kojení a ve chvíli, kdy už další těhotenství žena neplánuje. Změna tvaru a velikosti prsou, dvorců i bradavek je v průběhu těhotenství a při kojení nevyhnutelná. Tyto přirozené změny mohou mít negativní dopad na augmentovaná prsa.

V případě, že žena podstoupila zvětšení prsou před těhotenstvím, velmi pravděpodobně bude muset podstoupit další augmentaci, případně modelaci prsou a v některých případech i výměnu implantátu. Kromě toho, že je každá operace invazivní zákrok do lidského organismu a zatěžuje ho, plastické operace představují poměrně velké finanční výdaje. 

Pokud podstoupíte zákrok až ve chvíli, kdy už máte těhotenství a kojení za sebou, může vám plastický chirurg garantovat lepší a dlouhodobější výsledky. 

Prsní implantáty a kojení

Většina žen, které podstupují augmentaci prsou a do budoucna plánují potomky, se ptá, zda je možné s prsními implantáty kojit. Odpověď zní ve většině případů ano, i když se na tuto otázku nedá odpovědět jednoznačně. Ani u žen, které nikdy nepodstoupily žádnou operaci prsou, nelze s jistotou říct, jestli budou moci kojit a jak moc nebo málo. 

Schopnost kojit je ovlivněna způsobem, jakým je implantát do prsu vložen. U většiny případů implantát mléčnou žlázu ani mlékovody nenaruší. U žen, které do budoucna plánují mít děti, se implantát vkládá částečně nebo zcela pod prsní sval a mléčnou žlázu. Řez je veden v podprsní rýze a mléčné žlázy ani mlékovody tak nejsou narušeny. Přesto zde hrozí jisté riziko, které je způsobeno permanentním tlakem implantátu na mléčné žlázy. Ten pak může, ale také nemusí, mít negativní vliv na schopnost kojení. Vždy záleží na stavu konkrétní ženy, individuální situaci a je velmi těžké schopnost kojení dopředu odhadnout. Další možností, jak vložit implantát, je řez vedený kolem prsního dvorce tedy laicky řečeno přes bradavku. V takovém případě vždy dochází k narušení mlékovodu. Pokud tedy žena plánuje těhotenství, tento způsob zákroku se nedoporučuje a většinou ani nedělá.

    plastika prsou

    Jaký je ideální rozestup mezi augmentací a těhotenstvím?

    V případě, že žena podstoupila augmentaci prsou a plánuje těhotenství, doporučuje se interval minimálně 6 měsíců. Půl roku je nezbytná doba k úplnému zhojení kůže a tkání, odeznění otoku a vyzrání jizev. Zároveň si během této doby implantát „sedne“ na své místo a ustálí se výsledný tvar prsou.

    Ideální rozestup mezi zvětšením prsou po těhotenství je 12 měsíců po ukončení kojení. Rok je dostatečná doba, aby se prsní žláza vrátila do normálního stavu, jak po hormonální tak anatomické stránce. Aktivní produkce mateřského mléka je zcela ukončená a kůže zvětšených prsou během těhotenství a kojení se stáhne zpět. 

    Pokud žena podstoupila augmentaci prsou před těhotenstvím a kojení se na jejich tvaru a velikosti negativně podepsalo, je možné podstoupit reaugmentaci. Podle individuálního stavu je možné vyměnit původní implantát za jiný, provést modelaci nebo zkombinovat oba postupy. Časový interval je stejný jako v předchozím případě a zákrok lze podstoupit nejdříve rok po ukončení kojení. 

    Typy implantátů

    V dnešní době je k dispozici celá řada implantátů, které se liší svým tvarem, povrchem, typem výplně a velikostí. Na klinice Clinic for Luck používáme kvalitní a ověřené prsní implantáty Polytech. Podle tvaru se implantáty dělí na oválné a kapkovité. Jejich volba závisí na zkušenostech a preferencích plastického chirurga i na individuální anatomii poprsí. Obecně lze říci, že díky kapkovitým implantátům lze dosáhnout přirozenějšího vzhledu a díky oválným plnějšího tvaru dekoltu.

    Liší se také povrch implantátu, který může být hladký nebo texturovaný. V současné době jsou preferovány texturované implantáty, které mají mírně hrubý povrch, lépe se přizpůsobují prsní tkáni a snižují riziko kapsulární kontraktury. To je jedno z nejčastějších rizik při plastické operaci prsou, při kterém dojde k bolestivému zatuhnutí prsou a v některých případech i k deformacím.

    Velmi důležitý je obsah implantátu, který do velké míry ovlivňuje vzhled poprsí. Implantát má pevný obal, ve kterém je buď fyziologický roztok, nebo silikonový gel. Obvykle se používají implantáty se silikonovou výplní, která dává prsům přirozený vzhled a příjemný pocit na dotek. 

    prsní implantáty

    Je bezpečné kojit s implantáty?

    Ať už váš plastický chirurg zvolil silikonový implantát nebo implantát s fyziologickým roztokem, není potřeba mít obavy, že by se obsah implantátu dostal do mateřského mléka. Implantáty mají velmi silné pouzdro, které sice může v ojedinělých případech prasknout, ale jedná se o případy extrémně silného nárazu, perforace ostrým předmětem nebo mnohaleté opotřebení. I v případě prasknutí implantátu není důvod k obavám. Aby se náplň dostala do organismu, je potřeba velmi dlouhá doba. Poškozený implantát je samozřejmě nutné vyměnit, ale kvalitu mateřského mléka neovlivňuje. 

    MUDr. Pavel Giebel

    Online poradna V poradně Vám rádi odpovíme na Vaše dotazy ohledně plastické chirurgie. Vložte dotaz a my Vám co nejdříve odpovíme.

    Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.