Liposukce – podrobný průvodce odstraněním podkožního tuku

  1. Co je to liposukce
  2. Kdo může podstoupit liposukci
  3. Kdy se rozhodnout pro liposukci
  4. Kombinace liposukce s dalšími zákroky
  5. Předoperační vyšetření před liposukcí
  6. Průběh liposukce
  7. Pooperační režim a rekonvalescence – otázky a odpovědi
  8. Možné komplikace po liposukci
  9. Jak dlouho vydrží výsledky liposukce
  10. Liposukce jednotlivých partií

Jen málo lidí má od přírody dokonalou postavu bez jediného tukového polštářku. Tuk se totiž ukládá i v tělesných partiích, které lze cvičením a správnou životosprávou jen velmi obtížně zhubnout. Navíc pravidelný pohyb a dieta představují proces, který nikdy nekončí. Na rozdíl od toho je liposukce permanentní řešení, protože díky ní jsou tukové buňky z těla odstraněny natrvalo. Proto patří liposukce mezi jeden z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších zákroků v oboru plastické estetické chirurgie a medicíny. 

Liposukce břicha

Co je to liposukce?

Při liposukci dochází k odsátí a odstranění podkožního tuku z problémových tělesných partií a je ji možné provést v podstatě kdekoli na lidském těle. Díky liposukci se snadno a rychle zbavíte neestetických faldíků a tukových polštářků. Tukové buňky jsou při liposukci odstraněny natrvalo a tuk se v ošetřené partii již nikdy nebude ve větší míře ukládat. Jedná se tedy o trvalé řešení, díky kterému si budete moci dopřát přesně takovou postavu, jakou jste si představovali.

Při liposukci je možné odsát tuk z krku, podbradku, rukou, zad, břicha, bokůhýždí, celých stehen, kolen, lýtek a kotníků. Díky širokým možnostem aplikace a také, že se v oboru plastické estetické chirurgie jedná o poměrně snadný zákrok, je liposukce velmi žádaná. Vyhledávají ji nejen ženy ale i muži všech věkových kategorií. Výsledku zákroku jsou okamžitě viditelné a není potřeba podstupovat dlouhodobou rekonvalescenci.

Liposukce

Kdo může podstoupit liposukci

Podobně jako u ostatních zákroků plastické estetické chirurgie platí několik pravidel pro klienty, kteří chtějí operaci podstoupit. Především byste měli být v dobrém zdravotním stavu. Doporučuje se také nekouřit nebo kouření alespoň před a po operaci významným způsobem omezit. 

Liposukce je určena pro pacienty, kteří mají přebytek tuku pouze v ohraničených partiích. Jednotlivé tukové polštářky, kterých není snadné se zbavit, jsou většinou důsledkem genetických nebo fyzických dispozic. Liposukce není metoda, která by byla vhodná k léčbě obezity, celkovému hubnutí nebo snížení váhy.

V případě, že se vás některá z výše popsaných situací týká, pak je pro vás liposukce vhodné řešení. Dopřejete si postavu, po jaké toužíte. Zbavíte se nevzhledných tukových nadbytků a zvýšíte si tím sebevědomí. 

Dalším kritériem pro nejvhodnější čas na liposukci je věk pacienta. Tento zákrok není vhodný provádět u dvou skupin pacientů. První jsou dospívající, u kterých se počet tukových buněk teprve utváří. Druhou skupinou jsou pacienti ve věku, ve kterém kůže začíná ztrácet svoji elasticitu. Ztráta elasticity kůže může vést k nerovnostem a povislé kůži.

Kdy se rozhodnout pro liposukci

Čas na liposukci je pokaždé, kdy nejste spokojeni se svým vzhledem, vadí vám tukové polštářky a s nimi spojený nevzhledný tvar tělesných partií. Štíhlá postava a pěkně tvarovaná figura jsou v současném světě synonymem pro krásu a atraktivitu. Každý člověk se chce líbit nejen druhým, ale také sám sobě, a pozitivní vnímání vlastního těla je nedílnou součástí psychické pohody a duševní rovnováhy.

I v případě, kdy pravidelně cvičíte a dodržujete principy správné životosprávy, se může stát, že některé partie prostě zhubnout nejde. Zvláště s přibývajícími roky se tuk tvoří i ukládá snadněji. V tomto případě ani intenzivní cvičení nebo drastické diety nejsou řešením a naopak mohou mít negativní dopad. Pokud máte i přes veškeré snahy problém se zhubnutím určitých partií, je na čase zvážit liposukci.

Liposukce vs. hubnutí

Liposukce dokáže pacienta snadno a efektivně zbavit podkožního tuku, díky čemuž vzniká dojem zhubnutí a zformování postavy. Přesto není možné zaměňovat liposukci za způsob, jak rychle zhubnout. Tento zákrok odstraňuje pouze podkožní tuk, který není možné eliminovat dietou ani cvičením. V případě, že pacient trpí velkou nadváhou nebo obezitou, je před liposukcí nutné nejprve přistoupit k redukci tělesné váhy. V případě, že chcete zhubnout, kontaktujte nás, poradíme vám, na jaké specialisty se obrátit.

Operace je snadný a rychlý zákrok, díky kterému získáte postavu, po které toužíte. Díky odstranění přebytečného tuky budete mít okamžitě dokonale vytvarovanou figuru bez námahy a čekání. Navíc na rozdíl od cvičení a diety má liposukce trvalé výsledky a v problematických partiích už nikdy nepřiberete.

Liposukce boků

Kombinace liposukce s dalšími zákroky

Na rozdíl od mnoha ostatních operací lze liposukci kombinovat s velkým množstvím zákroků. Je tomu tak proto, že odsátý tuk se dá použít na mnoho věcí. Tím, že se jedná o vaši vlastní tkáň, nehrozí riziko, že by ji tělo odmítlo nebo mělo problémy s jejím přijetím.

Odebraný tuk se hned při liposukci dá použít ke korekci jizev, výplni vrásek, zvětšení prsou, zvětšení hýždí, zvětšení rtů, omlazení ženského genitálu a další zákroky.

Korekce, výplně, omlazení a zvětšení tělesných partií vlastním tukem je moderní a efektivní metoda plastické chirurgie.

Naopak například při abdominoplastice je liposukce jediný zákrok, se kterým je možné plastickou operaci břicha kombinovat. Zatímco liposukcí se sníží množství tukových buněk, abdominoplastika pak řeší nadbytek povislé kůže a zpevnění břišních svalů.

Předoperační vyšetření před liposukcí

Základem všech zákroků plastické estetické chirurgie je výběr renomované kliniky a zkušeného chirurga. Náš tým Clinic for Luck má mnohaleté zkušenosti a svoji reputaci si získal citlivým a profesionálním přístupem i skvělými výsledky operací. Získali jsme mnoho doporučení od klientů nejen z České republiky, ale také ze zahraničí.

Zkušený lékař s vámi vše probere a vysvětlíte mu, jaká máte přání a potřeby. V rámci toho vybere lékař nejvhodnější variantu liposukce a její rozsah. Zároveň vám vysvětlí, jak bude celý zákrok probíhat a jaké dokumenty si v rámci předoperačního vyšetření musíte zajistit. Dokumenty nesmí být starší než 10 dní a budete potřebovat:

  • rozbor krve
  • EKG
  • případná další vyšetření doporučená lékařem

Vždy platí, že musíte být před operací zcela zdraví. Zákrok není možné provést u pacientů, kteří před liposukcí prodělali jakékoli virové nebo infekční onemocnění, případně zranění. Vždy je nutné o zdravotním stavu lékaře informovat a on rozhodne, jak v daném případě postupovat.

Před operací se nesmí užívat některé typy léků, především léky na ředění krve, které obsahují kyselinu acetylsalicylovou. Pokud pravidelně užíváte nějaké léky, informujte o tom lékaře. Nicméně většinu léků je možné při postoupení liposukce brát.

Před i po zákroku je velmi nevhodné kouření a mělo by být zcela nebo alespoň významně omezeno, protože zhoršuje schopnost hojení. Před výkonem byste pak neměli pít alkoholické nápoje nebo silné čaje a kávu.

Průběh liposukce

Liposukce se provádí v celkové anestezii, ale lze ji provést i v lokální. Po operaci následuje minimálně 6-hod observace na oddělení, v některých případech 1- denní hospitalizace. Operované partie jsou lokálně znecitlivěny a následně se použije vhodně vybraná velikost kanyly. V ní jsou malé otvory, které umožňují odsávání tuku. Do tukové tkáně se také napouští speciální liposukční roztok s místním anestetikem a adrenalinem, který napomáhá ke stažení cév a zmenšuje tím rozsah modřin.

Bojíte se anestezie? Čtěte, proč se nebát anestezie.

Délka trvání operace je velmi individuální a liší se podle operovaných partií i každého konkrétního případu pacienta. Obvykle trvá 1–2 hodiny, ve výjimečných případech je doba operace může protáhnout až na 4 hodiny. Běžně se jedná o méně komplikovaný zákrok.

Pooperační režim a rekonvalescence - otázky a odpovědi

Jak dlouho trvá zákrok a hospitalizace?

Samotný zákrok je poměrně nenáročný a trvá 1–2 hodiny, v některých případech až 3 hodiny. V případě, že se liposukce provádí v lokálním umrtvení, pacient může hned po zákroku odejít do domácího léčení. Pokud se rozhodnete pro celkovou anestezii, bude následovat jednodenní hospitalizace, po které budete propuštěni domů. V obou případech byste neměli řídit motorová vozidla a pro jistotu si zajistit doprovod.

TIP: V případě hospitalizace si nezapomeňte vzít s sebou na kliniku hygienické potřeby, přezůvky, osobní věci a případně léky, které pravidelně používáte.

Jak dlouho trvá léčba po zákroku?

Liposukce je poměrně snadný zákrok a rekonvalescence je velmi rychlá. V prvním týdnu po operaci se doporučuje klidový, režim, odpočinek a vyhýbání se zátěži. Pak se může pacient vrátit do běžného života s ohledem na svůj zdravotní stav. 

  • domácí klidový režim: 3–7 dní
  • lehká (kancelářská) práce: po 7 dnech
  • mírná fyzická aktivita: po 3 týdnech
  • plná zátěž: po 4 týdnech

Jak dlouho musím nosit stahovací prádlo po liposukci?

Kompresní prádlo by mělo být nošeno minimálně 2 - 3 měsíce 24 hodin denně, aby došlo k úplnému zhojení.  Konkrétní informace vám sdělí ošetřující lékař podle typu zákroku.

Za jak dlouho zmizí otoky a modřiny?

Hojení je u každého pacienta velmi individuální proces. Nejpozději do jednoho měsíce od zákroku by měly všechny případné otoky a modřiny.

Musím se před liposukcí depilovat?

V případě, že má pacient v místě plánovaného zákroku ochlupení, je nutné ho před operací depilovat.

Je možné po liposukci znovu přibrat?

Ano i ne. Počet tukových buněk je daný a po ukončení tělesného vývoje (cca 14–18 let) další tukové buňky nepřibývají. Mění se pouze jejich objem. To znamená, že v partiích po liposukci, pacient nepřibere. Nicméně tuk se může ukládat v jiných tělesných partiích. Proto je velmi žádoucí po liposukci udržovat zdravý životní styl. V opačném případě by mohlo dojít k symetrickým deformacím a nepravidelnostem. 

Jaký je ideální věk pro liposukci?

Ideální věk je zhruba mezi 18–40 rokem života. V pubertě se tělo vyvíjí a ještě není daný počet tukových buněk v těle. Po 40 roce zase začíná kůže ztrácet elasticitu a mohlo by dojít k nerovnoměrnému přilnutí kůže k podkoží a tukové vrstvě. 

Je možné liposukci opakovat?

Ano. Vzhledem k tomu, že při liposukci je možné najednou odsát jen určité množství tuku (cca 2000 až 3500 ml), lze zákrok provést opakovaně. V takovém případě je nutné dodržet zhruba půlroční odstup. Konkrétní informace vám sdělí ošetřující lékař.

Možné komplikace po liposukci

Plastická chirurgie je v současné době na velmi vysoké úrovni, takže riziko komplikací je minimální. Navíc liposukce patří k jedněm z nejsnadnějších estetických zákroků. Běžně se provádí i v lokální anestezii, takže v mnoha případech nehrozí ani určité riziko spojené s celkovou anestezií. 

Rozhodující faktor je zkušený chirurg, který dokáže minimalizovat komplikace na minimum. Odpovědnost nese také pacient, který se díky dodržováním pokynů lékaře vyhne případným rizikům.

Ve velmi ojedinělých případech může dojít ke komplikacím, které jsou ale spojené se všemi invazivními zákroky. Zřídkakdy se může objevit infekce, nadměrné otoky, volná kůže, zvětšené jizvy nebo trombóza. Těmto komplikacím ale umí naši zkušení lékaři úspěšně předcházet

Liposukce

Jak dlouho vydrží výsledky liposukce?

Liposukce má trvalé výsledky a v ošetřených partiích už pacient nikdy nepřibere. To je dáno tím, že v lidském těle je pouze omezený počet tukových buněk. V případě jejich odstranění se už znovu neobnoví, změnit se může pouze jejich objem.

Tuk se ale může začít ukládat do jiných tělesných partií. Pro nejlepší výsledky je tedy žádoucí, aby pacient po liposukci. Dbal nejen na pokyny lékaře, ale také na zásady správné životosprávy. Perfektní výsledek liposukce lze zaručit jen v případě, kdy pacient s lékařem kooperuje a sám k výsledkům liposukce přispívá.

Prohlédněte si fotogalerii - liposukce před a po zákroku.

Liposukce jednotlivých partií

Liposukce břicha

Liposukce je jeden z nejžádanějších zákroků. Odsátí tuku z břicha je vhodné pro pacienty, kterým se nedaří zhubnout izolované tukové polštářky nad pupíkem nebo v oblasti podbřišku. Dále zákrok vyhledávají ženy po císařském řezu, kterým se nad jizvou hromadí tuk. Liposukce břicha není vhodná pro léčbu obezity.

Liposukce břicha může být kombinovaná s abdominoplastikou. Jedná se o plastiku břicha, při níž se odstraňuje povolená kůže a řeší se problém rozestoupených břišních svalů. Abdominoplastika je zákrok, který se nejčastěji provádí po výrazném zhubnutí nebo po porodu. Liposukce je pak vhodným doplněním operace. 

Liposukce boků

Odsátí tuku z boků se nejčastěji provádí v oblasti pasu i pod ním až do výše kyčlí. U žen se také často odsává tuk od boků nahoru až pod prsa. Při liposukci boků dochází k odstranění tukových faldíků, které nejdou zhubnout cvičením ani dietou.

U žen se tuk ukládá spíše v oblasti pasu a v dolních partiích zad. U mužů se nejčastěji tukové polštářky objevují v oblasti kyčlí. To je způsobenou tím, že tuk u mužů a u žen se ukládá jiným způsobem. Při zákroku musí lékař pacient v některých případech polohovat, aby se dostal ke všem problematickým partiím v oblasti boků.  

Liposukce zad

V oblasti zad se tuk ukládá u žen i mužů přibližně na stejných místech. Ženy mají nejčastěji tukové faldíky v oblasti zapínání podprsenky, muži podobně v oblasti kolem lopatek a v horní části zad. Díky liposukce zad je možné získat symetrickou figuru a atraktivní postavu.

Oblast liposukce zad není zcela přesně ohraničená. Většinou se jedná o partie mezi místem, kde mají ženy spodní linii podprsenky, a odsát tuk lze i nad lopatkami nebo nad hranicí hrudní a krční páteře. Rozsah zákroku vždy závisí na individuálním stavu pacienta

Liposukce kolen

Liposukce kolen je řešením, jak docílit štíhlých a souměrných nohou. Liposukce kolen se provádí hlavně ve vnitřní části kolen, kde se tukové tkáně ukládá nejvíce. Důsledkem toho jsou pak velká kolena, která působí otekle. Zvýšené množství tuku v oblasti kolenního kloubu mají na svědomí z velké části geny a s tímto problémem se potýkají i lidé, kteří jsou jinak štíhlí.

Liposukce kolen se velmi často kombinuje s liposukcí vnitřní strany stehen pro dosažení symetricky štíhlých končetin. V některých případech je možné spojit liposukci kolen také s liposukcí vnější strany stehen, bérce nebo lýtek. 

Liposukce vnitřních stehen

Díky liposukci vnitřních stehen si klient může natrvalo dopřát hezky vymodelovaná a štíhlá stehna. Tento druh zákroku se provádí z velké části u žen, u kterých se jedná o problematické partie. Mužům se tuk v oblasti vnitřních stehen obvykle příliš neukládá.

Liposukce stehen vyžaduje ze strany lékaře velkou zručnost a jemnost. V oblasti vnitřních stehen je velmi jemná a tenká tuková vrstva. Proto je nutné tuk odsát velmi šetrně a nechat zde alespoň půlcentimetrovou vrstvičku tuku, aby nedocházelo k nepravidelnostem nebo viditelným jizvám. 

Liposukce vnějších stehen

Liposukci vnějších stehen vyhledávají především ženy, kterým se v těchto partiích ukládá tuk z genetických důvodů. Zvláště pokud má žena úzká ramena a drobnější hrudník s menšími prsy, může nadbytek tuku na vnější straně stehen vyvolávat dojem asymetrické postavy.

Ze stejných důvodů se tuk u žen ukládá i v oblasti hýždí. Proto je liposukce vnějších stehen často kombinovaná s liposukcí hýždí. Díky tomu je možné docílit skutečně symetrické postavy s ladnými křivkami. Při těchto dvou zákrocích je třeba, aby mohl lékař s pacientem manipulovat a odsál tuk skutečně ze všech partií, u kterých je to žádoucí.

Liposukce hýždí

Jen málokterá žena netouží po pevném a pěkně vymodelovaném zadečku. V případě, že se vám nedaří nevzhledné faldíky z pozadí zhubnout, efektivním řešením je liposukce hýždí. Při zákroku se tuk odsává především z boku hýždí a v partiích směrem ke kostrči. V případě potřeby je ale možné tuk odstranit i z rýhy mezi spodkem hýždí a zadní stranou stehen.

Liposukce hýždí je podobně jako liposukce břicha velmi oblíbený a vyhledávaný zákrok. Navíc se jedná o jednu z nejsnazších forem liposukce, která se provádí pouze v lokální anestezii. Zákrok má okamžitý a trvalý efekt a po výkonu je možné odejít z kliniky domů.

Liposukce podbradku

Podbradek neboli lidově řečeno druhá brada je tělesná partie, které téměř není možné zhubnout cvičením ani dietou nebo vyváženým jídelníčkem. Liposukce podbradku je pak téměř jedinou možností, jak se dvojité brady zbavit. 

Díky liposukci podbradku zmizí nejen dvojitá brada, ale vyniknou kontury dolní čelisti a brady. Zároveň se tím zúží a prodlouží krk, takže vznikne dojem ladné šíje. Liposukce podbradku celkově osvěží a omladí celý obličej a zdůrazní rysy tváře.

Liposukce prsou u mužů

Touha po pěkných prsou není jen výsadou žen. Také muži chtějí mít pevný a pěkně vymodelovaný hrudník. U některých mužů se může stát, že mají v oblasti prsou větší množství podkožního tuku, kterého se nedokážou zbavit ani cvičením či dietou. Řešením pak může být liposukce prsou u mužů.

O způsobu, jakým bude zákrok proveden, rozhoduje především velikost prsní žlázy a tukového polštářku v jejím okolí. Problém může vyřešit samotná liposukce nebo bude potřeba kompletně vyjmout tukovou tkáň prsní žlázy. Liposukce prsou u mužů může vhodně doplnit i řešení problémů s gynekomastií (zduřelou prsní žlázou).

Liposukce paží 

Také paže patří mezi partie, na kterých se tvoří neestetické tukové polštářky, které není snadné zhubnout. Liposukce paží vám splní sen o štíhlých a pěkně tvarovaných rukou. Jediné místo, které není možné ošetřit je tuk nad dvouhlavým svalem.

Jinak se běžně liposukce paží provádí ve třech oblastech. Zepředu a boku paží v mezi hrudníkem a pažemi (faldík se ukáže při upažení), kolem celé oblasti podpažní jamky a v zadní části paží nad trojhlavým svalem.  

Liposukce Venušina pahorku 

Problém s přebytečným podkožním tukem se netýká jen klasických míst, jako je břicho hýždě, stehna, záda, boky a další. Tuk se může usazovat i v intimních partiích. U žen se jedná o Venušin pahorek, který podobně jako podbradek není možné zhubnout cvičením nebo dietou.

Usazováním tuku na ženských genitáliích má několik příčin. Může jít o důsledek operace břicha, porodu císařským řezem nebo svou roli hraje genetika. Nespokojenost s intimními partiemi může být příčinou nízkého sebevědomí nebo dokonce způsobovat problémy ve vztahu. Řešením je pak liposukce Venušina pahorku.  

Liposukce – cena

Cena liposukce je u různých klinik plastické estetické chirurgie individuální. O ceně rozhoduje nejen typ liposukce ale také její rozsah a případná kombinace s dalšími zákroky. Kontaktujte nás a my pro vás připravíme přesnou cenu. 

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.