Abdominoplastika – podrobný průvodce plastikou břicha

  1. Co je to plastická operace břicha
  2. Možnosti plastické operace břicha
  3. Kdo může podstoupit abdominoplastiku
  4. Kdy je vhodný čas na abdominoplastiku?
  5. Těhotenství a abdominoplastika
  6. Kombinace abdominoplastiky s dalšími zákroky
  7. Předoperační vyšetření před plastikou břicha (abdominoplastikou)
  8. Průběh operace plastiky břicha
  9. Pooperační režim po plastice břicha – otázky a odpovědi
  10. Rekonvalescence po plastické operaci břicha – otázky a odpovědi
  11. Možné komplikace po abdominoplastice
  12. Jak dlouho vydrží výsledky abdominoplastiky?

Pevné a ploché břicho se významným způsobem podílí na ladných křivkách štíhlé linie těla. Plastika břicha, která je člověku přizpůsobená na míru podle jeho potřeb a tělesných proporcí, vylepší tvar břicha a má dlouhodobý efekt. Díky abdominoplastice je možné se úplně zbavit povislé kůže, tukových polštářů a docílit zpevnění břišních svalů. Clinic for Luck připravila kompletního průvodce o tom, jaký je průběh plastiky břicha, co obnáší, kdo ji může podstoupit a další důležité informace.  

Co je to plastická operace břicha?

Při abdominoplastice dochází k odstranění převisu břicha a zpevnění či tvarování břišní oblasti. Jejím cílem je dosáhnout štíhlejšího a celkově esteticky příjemného vzhledu. Plošší a pevnější střed těla může zásadním způsobem zvýšit sebevědomí, psychickou pohodu a pozitivně ovlivnit vnímání vlastního těla například díky lépe padnoucímu oblečení.

Během operace převislého břicha jsou zpevněny břišní svaly a odstraněna přebytečná, ochablá kůže. Dochází ke korekci vystouplého břicha, díky níž je středová část těla plošší a lépe tónovaná s ohledem na zbytek postavy. Plastická operace břicha je populární procedura u mužů i žen, u kterých došlo k dramatickému úbytku váhy v důsledku hubnutí. Ženy typicky podstupují abdominoplastiku kvůli tělesným změnám, k nimž došlo během těhotenství a porodu.

    Možnosti plastické operace břicha

    V rámci abdominoplastiky existuje několik verzí zákroků. Ten nejvhodnější určí plastických chirurg na základě osobní konzultace podle individuálních potřeb a konkrétních přání pacienta.

    Miniabdominoplastika

    Při miniabdominoplastice dochází pouze k odstranění povislé a přebytečné kůže v horní nebo dolní části břicha, respektive v obou oblastech. V případě potřeby lékař přistoupí ke zpevnění rozestoupeného svalstva (tzv. diastáza).  V rámci tohoto zákroku se neřeší zmenšení vystouplého břicha, odstranění tuku a nedochází ani k přesazení pupíku.

    Abdominoplastika bez liposukce

    Abdominoplastika bez liposukce je vhodná ve chvíli, kdy v podkoží není přebytek tukové tkáně, ale došlo k povolení kůže nebo rozestoupení břišních svalů. V rámci operace převislého břicha dojde k odstranění přebytečné, povislé kůže v nadbřišku i v podbřišku. Podle potřeby se také provede plastika břišní stěny. Přesazení pupíku je individuální a závisí na velikosti břicha.

    Abdominoplastika s liposukcí

    Abdominoplastika s liposukcí se provádí v případech, kdy jsou rozestoupené břišní svaly, na podbřišku i nadbřišku je povolená a povislá kůže a v podkoží je nadbytek tukové tkáně. Během operace převislého břicha dojde k zpevnění břišní stěny, odstranění nadbytečné kůže a odsátí tukových ložisek a jejich okolí. Přesazení pupíku závisí na konkrétním pacientovi a velikosti jeho břicha.

      Kdo může podstoupit abdominoplastiku?

      Jakékoli kosmetické zákroky a plastické operace jsou individuální rozhodnutí a k plastické operaci břicha vede klienty několik různých důvodů. V ideálním případě by měl být pacient v dobrém zdravotním stavu a nekouřit nebo kouření výrazně omezit. Plastická chirurgie dokáže zlepšit fyzický i psychický stav klienta, ale je potřeba mít realistická očekávání s ohledem na tělesnou konstituci a přirozený vzhled.

        Pokud některý z těchto důvodů popisuje vaši situaci, plastická operace břicha je ke zvážení. Abdominoplastika může pomoci všem, kteří se trápí výše zmíněnými problémy, a vyřešit všechny tělesné nedostatky, jako je tvar postavy i pevnější a plošší břicho s vypnutou kůží.

        Kdy je vhodný čas na abdominoplastiku?

        Rozhodnutí, v kolika letech jít na abdominoplastiku, závisí spíše na vzhledu břicha a stavu kůže. Obecně se doporučuje všem mužům a ženám po dosažení dospělosti. U žen je také vhodné, aby po zákroku neplánovaly těhotenství, protože by mohlo dojít k znehodnocení dosažených výsledků.

        Pacient by měl být v dobré fyzické kondici a zdravý. Klienti také často řeší otázku, jestli by měli před operací břicha zhubnout. Není to podmínka, ale výsledky zákroku budou nejlepší, když je klient před operací bez nadváhy. Abdominoplastika neřeší samotnou nadváhu, ale redukuje množství podkožního tuku, povislé kůže a celkově zpevňuje břicho. Dlouhodobé výsledky pak lze garantovat pouze v případě, že pacient po operaci nepřibere na váze nebo pacientka neotěhotní.

        Těhotenství a abdominoplastika

        Těhotenství se po plastice břicha spíše nedoporučuje, ale žádné zdravotní riziko při něm v drtivé většině případů nehrozí. Velmi záleží na fyzickém stavu pacientky a také době, která mezi plastikou břicha a těhotenstvím uběhla. V některých případech může dojít k opětovnému rozestoupení svalů, povolení kůže, zvětšení jizvy po abdominoplastice a hrozí také větší riziko strií. Těhotné ženy by měly o podstoupeném zákroku informovat svého gynekologa, který bude v průběhu těhotenství situaci monitorovat.

        Velmi individuální je také otázka, za jak dlouho plastiku břicha po porodu podstoupit. Obecně se doporučuje zhruba 1 rok po porodu nebo později. Žena by již také neměla kojit. Plastika břicha po císařském řezu je možná cca 1 rok po úplném zahojení jizvy. Ženy s malými dětmi by měly mít na paměti, že v rámci plastické operace břicha je nutná 1–2denní hospitalizace a následné 2 měsíce rekonvalescence v klidovém režimu bez fyzické zátěže. Pokud žena podstoupí plastiku břicha s dětmi, měla by mít k dispozici celodenní výpomoc.

          Abdominoplastika před a po

          Kombinace abdominoplastiky s dalšími zákroky

          Procedur, které lze provádět společně s abdominoplastikou, není mnoho a obecně to nepatří mezi běžnou praxi. Samotná operace trvá poměrně dlouho a lékaři nechtějí, aby jejich pacienti trávili v narkóze více času, než je skutečně nezbytné. Běžně se plastická operace břicha kombinuje pouze s liposukcí.

          Kdy stačí liposukce a kdy potřebuji abdominoplastiku?

          Abdominoplastika a liposukce jsou dva rozdílné zákroky. Lze je efektivně kombinovat a každý dosahuje jiných výsledků. Liposukcí se snižuje množství podkožního tuku (tukových buněk). Plastická operace břicha redukuje nadbytek povislé kůže. Problém nadměrného tukového podloží a převislého břicha spolu častou souvisí, proto je možné jej vyřešit v rámci jedné operace. Oba zákroky je lze vykonávat také samostatně.

          Liposukce je invazivní zákrok, při kterém jsou kanylou z těla natrvalo odsáty tukové buňky.

          Abodminoplastika je invazivní zákrok, při kterém je z břicha odstraněna přebytečná kůže v oblasti podbřišku a / nebo nadbřišku, případně jsou zpevněny břišní svaly. Podle rozsahu zákroku existují dvě varianty:

          • celková abdominoplastika
          • miniabdominoplastika

          Předoperační vyšetření před plastikou břicha (abdominoplastikou)

          Prvním krokem je výběr vhodné kliniky a plastického chirurga. Následuje konzultace s lékařem, který vyslechne přání pacienta a podle jeho individuálních potřeb navrhne typ a rozsah zákroku, případně kombinaci plastické operace břicha a liposukce. Zákrok probíhá v celkové anestezii, a proto je potřeba podstoupit předoperační vyšetření. To nesmí být starší než 10 dní a zahrnuje:

          • rozbor krve
          • rozbor moči
          • EKG
          • případná další vyšetření doporučená lékařem

          Zákrok mohou postoupit pouze zdraví pacienti. V případě, že klient před operací prodělá jakékoli onemocnění, infekci nebo zranění, je nutné o této situaci lékaře informovat. Před operací také není možné užívat některé léky, jejichž seznam lékař poskytne každému pacientovi zvlášť, podle jeho konkrétní anamnézy. Před zákrokem se doporučuje zcela anebo výrazně omezit kouření, které zpomaluje hojení organismu.

          Abdominoplastika a zdravotní pojištění

          Abdominoplastika přes zdravotní pojišťovnu je možná v případě, kdy se jedná o výkon ze zdravotní indikace. To znamená, že se musí jednat o zákrok, který pacient potřebuje ze zdravotních ne estetických důvodů. Klinika plastické chirurgie musí mít také uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou klienta. O nutnosti zákroku rozhoduje plastický chirurg a jeho rozhodnutí schvaluje revizní lékař pojišťovny.

          Zdravotní indikace pro abdominoplastiku:

          • rozestoupené břišní svaly, které způsobují zdravotní problémy (únik moči, trávicí potíže)
          • převislá kůže, která způsobuje kožní problémy

          Průběh operace plastiky břicha

          Každý pacient má své individuální důvody, proč se pro abdominoplastiku rozhodl nebo proč je v jeho případě nezbytná. Od toho se také liší způsoby, jak abdominoplastika probíhá a jaký bude její výsledek.

          Průběh miniabdominoplastiky

          Miniabdominoplastika vylepšuje vzhled podbřišku a zároveň je ze všech tří variant nejméně invazivní. Pokud vás trápí povislá kůže nebo strie, pak je mini verze plastiky břicha nejvhodnější volba. Během tohoto zákroku je veden pouze jeden řez těsně nad pubickým ochlupením. Díky němu je pak možné zpevnit uvolněné svaly a odstranit přebytečnou kůži. Výsledkem je pak ploché a pěkně tvarované břicho. Po miniabdominoplastice zůstane tenká, pár centimetrů dlouhá jizva, která se jednoduše schová pod spodní prádlo nebo plavky.

          Výhody:

          • nejméně invazivní zákrok
          • rychlejší rekonvalescence
          • málo viditelná jizva

          Průběh abdominoplastiky

          Abdominoplastika vylepšuje vzhled horní i dolní části břicha. V případě, že je spojená i s liposukcí, dojde nejprve k odsátí tukových buněk a přebytečného tuku v podkoží. Plastická operace břicha je řešením vystouplého břicha a nadbytečné či povislé kůže. Celková abdominoplastika se provádí po celé délce břišní stěny. Prostřednictvím horizontálního řezu v podbřišku nebo řezu ve tvaru U dojde k odstranění přebytečné kůže a napnutí břišních svalů. Mohou nastat případy, kdy je kolem pupíku veden druhý řez, díky kterému je možné odstranit i povislou kůži nad ním. V takové situaci často dochází k přesunutí pupíku. Po abdominoplastice zůstane viditelná jizva v oblasti podbřišku, kterou lze schovat pod lemem spodního prádla nebo plavek.

          Výhody:

          • výrazně plošší a pěkně tvarované břicho
          • podstatná redukce strií
          • málo viditelná jizva

          Pooperační režim po plastice břicha – otázky a odpovědi

          Jak dlouho trvá léčba po operaci?

          Délka operace závisí na individuální situaci pacienta a obvykle trvá 2–3 hodiny. Po něm následuje 1–2denní hospitalizace. Doba rekonvalescence se odvíjí od typu zákroku a běžně se jedná o 2–4 týdny v závislosti na tom, jak fyzicky náročná je pacientova práce. Plná fyzická zátěž je možná od 8 týdne po operaci.

          • domácí klidový režim: 2–4 týdny
          • lehká (kancelářská) práce: po 3–4 týdny
          • mírná fyzická aktivita: po 6–8 týdnech
          • plná zátěž: po 8–10 týdnech

          Jak dlouho nosit stahovací pás po abdominoplastice?

          V závislosti na typu zákroku by se měl nosit stahovací pás alespoň 1 měsíc, následně zhruba 2 měsíce používat stahovací prádlo. Vždy dbejte doporučení svého ošetřujícího lékaře.

          Proč se musí nosit stahovací prádlo?

          Kompresní prádlo po abdominoplastice pomáhá udržovat břišní svalstvo zpevněné. Jeho nošením lze dosáhnout po plastické operaci břicha těch nejlepších výsledků a zároveň je účinnou prevencí před vznikem nežádoucí tekutiny v oblasti břicha. Prádlo by mělo mít takový střih, aby umožňovalo kyčlím plný rozsah.

          Jak dlouho musím nosit kompresní punčochy?

          Kompresní punčochy je nutné nosit 2 dny po zákroku. Zabraňují městnání krve, zlepšují krevní oběh a jsou účinnou prevencí proti žilní trombóze.

          Je nutná dieta po abdominoplastice?

          Správnou životosprávou je možné zajistit co nejlepší výsledky abdominoplastiky, protože opětovné nabrání váhy může způsobit další rozestoupení břišních svalů a vznik povislé kůže. Bezprostředně po zákroku by se neměla držet přísná dieta, která by zpomalila schopnost hojení organismu. Naopak mírná dieta a vyvážená strava jsou žádoucí, protože v rámci abdominoplastiky došlo ke změnám v původním uložení střev. Zažívací trakt je tak vhodné co nejvíce šetřit.

          Rekonvalescence po plastické operaci břicha – otázky a odpovědi

          Jak dlouho trvá otok po plastice břicha?

          Hojení je velmi individuální proces. Velmi závisí na rozsahu zákroku a také situaci, zda byla abdominoplastika spojená s liposukcí. Břicho se po plastické operaci hojí zhruba 3–6 měsíců a také je nutné dodržet předepsanou délku nošení kompresního pásu nebo prádla. V případě jakýchkoli pochybností kontaktujte svého ošetřujícího plastického chirurga.

          Co mám dělat s otokem po operaci?

          Otoky patří mezi běžné pooperační jevy po plastické operaci. Je nutné dodržovat klidový režim, přikládat studené obklady anebo operované partie ledovat. Otoky zmírňuje také svědomité nošení kompresního prádla. Po konzultaci s lékařem je možné mírnit otoky léky, gely a krémy.

          Co mám dělat v případě zvětšující se boule nad jizvou?

          Jizvy potřebují až rok, aby po operaci vyzrály, a určité změny jsou běžné. Během léčby jizev je potřeba nosit kompresní prádlo a vyčkat, až se stav stabilizuje. Od 3 týdne po operaci je vhodné začít s tlakovými masážemi, které urychlují hojení a vyzrávání jizvy. Tlakovou masáž provedete tak, že prstem zatlačíte na jizvu zhruba na 30 sekund a poté povolíte. Takto postupujete po celé délce jizvy. Doporučuje se jizvy promazávat mastnými krémy a chránit je před slunečním zářením i UV paprsky.

          Kdy začít se sportem po abdominoplastice?

          Velká fyzická zátěž po abdominoplastice včetně sportovních aktivit je možná až po úplném zhojení. To trvá podle individuálních dispozic pacienta i rozsahu zákroku zhruba 2–4 týdny. Je vhodné nejprve začít s každodenními činnostmi, pokračovat mírnou zátěží a teprve posléze se naplno věnovat sportu a plné fyzické zátěži.

          Jak souvisí abdominoplastika a pupeční kýla?

          Souběžně s abdominoplastikou a zpevněním břišních svalů může lékař doporučit i ošetření pupeční kýly. Kýla (hernia) je vypouklina, kterou způsobí vysunutí tkáně mezi rozestoupenými nebo povolenými svaly. U mužů je nejčastější příčinou pupeční kýly zvedání těžkých předmětů a velká fyzická zátěž. U žen pak obvykle těhotenství a porod. Je nutná konzultace s ošetřujícím lékařem, který navrhne nejvhodnější postup.

          Co je to voda (tzv. serom) po abdominoplastice?

          Po plastické operaci břicha je nutné nosit kompresní prádlo nebo pás. Bez pevného utažení, zvláště v pozici ve stoje, hrozí hromadění tekutiny mezi kůží a břišní stěnou. Během prvních osmi týdnů se nemusíte vážit ani měřit. Vaše váha pravděpodobně vzroste a budete mít tekutinu nejméně po dobu prvního měsíce. Při velkém nahromadění serózní tekutiny hrozí opětovné povolení operovaných rozestoupených svalů. Pokud dojde ke komplikovanému hojení, rekonvalescence může trvat i několik měsíců.

          Proč bolí po abdominoplastice záda?

          Každý člověk má jiný práh bolesti a plastická operace je invazivní zákrok, po kterém je bolest běžná. Vzhledem k tomu, že během operace dochází k řezání svalů, přechodně dojde ke zvýšení tlaku v oblasti břicha a zad. Po zákroku se také doporučuje spát na zádech s hlavou ve vyvýšené poloze. To může být pro některé pacienty nepřirozená či nepohodlná poloha, při které je bolí záda. Bolest se dá standardně zmírnit analgetiky, krémy proti bolesti nebo po čase cviky pro zmírnění bolesti zad.

          Možné komplikace po abdominoplastice 

          Moderní plastická chirurgie je v současné době na velmi vysoké úrovni a riziko komplikací je velmi malé. Vše závisí na zkušenostech operatéra, kvalitě kliniky a také zodpovědnosti pacienta, který minimalizuje riziko komplikací důsledným dodržováním pokynů lékaře. Negativní vliv na průběh operace a především hojení má kouření. V malém procentu případů se pak mohou vyskytnout různé komplikace.

          • Určitá míra rizika plyne z celkové anestezie.
          • Existují rizika při samotném chirurgickém zákroku i rekonvalescenci a nejčastěji se jedná o krvácení a infekci.
          • Při nedodržení klidového režimu a doby rekonvalescence může dojít k rozestupu nebo roztržení operačního řezu.
          • Objevují se i případy nekrózy, tedy odumření tkáně v oblasti řezu. Tento případ je nutné řešit operativně a postižené oblasti rekonstruovat.
          • Doložené jsou případy tzv. seromu, tedy výskyt volné tekutiny v břiše, kdy je tekutinu nutné odsát. Účinnou prevencí proti seromu je nošení kompresního pásu a prádla po dobu určenou lékařem.

          Jak dlouho vydrží výsledky abdominoplastiky?

          Přetrvání výsledku abdominoplastiky je velmi dlouhodobé a při přísném dodržování všech pokynů lékaře a zdravého životního stylu téměř trvalé. Nicméně operace převislého břicha sama o sobě nedokáže zabránit projevům stárnutí a ztrátě elasticity kůže, ke které dochází věkem. Dlouhodobý výsledek nejde zaručit, pokud u pacienta dojde k opětovnému zvýšení hmotnosti a objemu podkožního tuku v oblasti břicha. Také těhotenství po abdominoplastice může mít negativní vliv na efekt abdominoplastiky. 

          Plastická operace břicha – cena

          Kolik stojí plastická operace břicha, si určuje každá klinika plastické chirurgie sama. U plastiky břicha cena totiž velmi záleží na rozsahu zákroku, který lékař určuje každému pacientovi individuálně. Kontaktujte naše odborníky, kteří vám sdělí přesnou cenu plastiky břicha.

          Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.