Každé roční období vyžaduje specifický způsob péče o pleť. V sychravém podzimním a zimním počasí je potřeba pokožce věnovat dvojnásobnou pozornost. Změny teploty a střídání tepla a zimy, mráz, déšť, sníh nebo záludné slunce pod mrakem jsou pro pokožku nejen na obličeji velmi zatěžující. V zimě se navíc snižuje přirozená vlhkost vzduchu a je nutné věnovat větší pozornost nejen hydrataci pleti, ale také správnému výběru krémů s optimálním složením. Podívejte se na několik tipů, jak přečkat zimu a uchovat si krásnou a zdravou pleť. 

Co v článku nejdete?

  1. V zimě věnujte pleti intenzivnější péči
  2. Jak vybrat pleťový krém
  3. Hydratace je základ
  4. Chraňte se před sluncem
  5. Ochranu potřebuje suchá i mastná pleť
  6. Komplexní péče
  7. Čas na ošetření pokožky laserem

V zimě věnujte pleti intenzivnější péči

Zima je při péči o pokožku nejnáročnější období, a proto je potřeba ji věnovat zvýšenou pozornost. V chladnějších měsících je pokožka více zatěžovaná než po zbytek roku. Mezi hlavní příčiny patří:

  • chlad a nízké teploty, díky kterým se pokožka nechráněná oblečením hůře prokrvuje
  • mráz a vítr pleť vysušují
  • změny teplot, ke kterým dochází při přesunech z venku dovnitř, jsou pro pokožku velmi náročné a způsobují její rychlejší stárnutí a ztrátu pružnosti
  • teplotní změny mají na pleť negativní vliv také v případě, že dojde k jejímu rychlému zahřátí – kůže se překrví a začnou se na ní objevovat suché šupinky, případně se loupe
  • nedostatečná vlhkost vzduchu je příčinou suché a podrážděné kůže
  • nepříznivé klimatické podmínky jsou příčinou nedostatku kyslíku a živin, což vede ke zpomalenému metabolismu, ztenčené ochranné vrstvě kůže i její pomalejší regeneraci   
 

Víte, co je kyselina hyaluronová a jaké výhody zahrnuje její aplikace při odstraňování vrásek?

Jak vybrat pleťový krém

Jen málokdo má takové štěstí, že je jeho pleť dlouhodobě mladistvá, přirozeně zdravá a prozářená. Většina lidí musí pro docílení takového efektu pravidelně používat nejrůznější pleťové krémy, séra a gely. Díky nim je možné pokožce dopřát dostatečnou výživu v podobě vitamínů, minerálů a dalších esenciálních látek. 

Hydratovaná, vyživovaná a pravidelně opečovávaná pokožka se umí odměnit. Rychleji se regeneruje, pomaleji stárne, je jemná a prozářená. Každý typ pleti ale potřebuje jinou péči a záleží také na věku i účinku, který od daného přípravku očekáváte. Vybrat si pleťový krém je v bohaté nabídce na trhu občas komplikované. Stačí si ale odpovědět na několik jednoduchých otázek a rozhodování bude hned jednodušší.

  • Jaký je můj typ pleti (normální, suchá, mastná, smíšená, problematická apod.)?
  • Jaká je moje věková kategorie?
  • Chci o pleť pečovat přes den nebo v noci?
  • Co od přípravku očekávám (hydratace, odmaštění, boj s akné, vráskami nebo kožními problémy apod.)?
  • Zajímají mě čistě přírodní výrobky nebo přípravky s moderními přísadami estetické dermatologie?

Na základě těchto otázek můžete sami velmi jednoduše a rychle zjistit, jak o svoji pleť pečovat. Běžně jsou dostupné základní typy krémů, díky kterým je možné pečovat o většinu typů pokožky.

Hydratační krémy

Nejzákladnější typ krémů dokáže pokožku hydratovat a dodat jí požadovanou výživu v podobě minerálních látek a vitamínů. Hydratační krémy jsou obvykle vhodné pro sušší typy pleti nebo pro pokožku, u které dochází ke zbavování mazu čisticími přípravky. Jsou dobrým pomocníkem v boji proti vzniku vrásek, stárnutí pleti a vzniku šupinek či loupání kůže.

Krémy pro problematickou pleť

Krémů pro problematickou pleť je několik druhů. Některé se zaměřují na pleť, která má sklony k akné, pupínkům, vřídkům, černým tečkám a celkově zvýšené produkci kožního mazu. Další velkou kategorií je typ pleti, která trpí nejrůznějšími alergiemi nebo dermatitidou. U problematické pleti může být na vině často také hormonální nerovnováha, a proto se vyplatí zároveň navštívit dermatologa, který doporučí nejvhodnější léčbu. Tento typ krémů zamezuje ucpávání pórů, jejich zanícení a velmi často obsahuje antibakteriální složky, jako je například kyselina salicylová nebo zinek.

Tónovací krémy

Tónovací krémy sjednocují tón pleti a mají především korekční funkci. Dokážou zakrýt nejrůznější pigmentové skvrny, zarudnutí kůže a další skvrnky na kůži. Zároveň pleť zklidňují, zmírňují podráždění, zmatňují a viditelně pokožku rozjasňují. Jsou vhodné pro všechny typy pleti, především pro zarudlou, problematickou a mastnou pokožku, ale používat je mohou i lidé s normální nebo smíšenou pletí. Mezi tónovací krémy patří také rozjasňující krémy, vhodné pro unavenou nebo stárnoucí pleť.

Krémy proti vráskám

Krémy proti vráskám jsou určené pro zralé ženy, jejichž kůže začíná vlivem věku ztrácet pružnost a objevují se na ní vrásky. Tento typ krémů je vysoce výživný s látkami, které podporují pružnost pokožky (kyselina hyaluronová, kolagen, koenzym Q10 apod.). Přispívají k výživě, osvěžení a regeneraci pleti, zpomalují proces stárnutí a jsou účinnou prevencí proti tvorbě nových vrásek. Speciální krémy také mají liftingový efekt.

Trápí vás povislá kůže a vrásky v obličeji? Podívejte se, jak lze oklamat věk díky faceliftu
Kyselina hyaluronová

Hydratace je základ

Zimní počasí, kdy je ve vzduchu minimální vlhkost, pokožce nesvědčí. Ta má pak tendenci být suchá, podrážděná až popraskaná a napnutá se sklony k šupinatění nebo loupání. Na podzim a v zimě se vyplatí vsadit na mastnější krémy, které kůži dodají potřebné látky, důkladně ji promastí a připraví na nepřízeň počasí. 

Odborníci na dermatologii a kosmetiku se shodují, že ideální jsou vysoce výživné a hutné hydratační krémy. Zvláště lidé s citlivou a suchou pletí by měli používat krémy na bázi oleje, které vytvoří na pokožce ochranný film účinný proti mrazu, větru i změnám teplot.

Chraňte se před sluncem

V zimních měsících, kdy je slunce schované za mraky, by se mohlo zdát, že není potřeba používat krémy s UV filtrem. Opak je ale pravdou. Je prokázáno, že až 80 % UVA a UVB záření dokáže proniknout mezi mraky.

Máte pocit, že vlivem počasí vaše kůže stárne? Dopřejte si snadno a rychle obličej bez vrásek

Běžně se doporučuje používat krémy s ochranným faktorem alespoň 15. Pokud vyrazíte na procházku a hlavně pak na horách se vyplatí zvolit krémy s vysokým UV filtrem. Ve vyšších polohách a nadmořských výškách je totiž sluneční záření výrazně intenzivnější. Člověk také v takových situacích stráví na slunci více času, a proto je nutné pokožku důkladně chránit.

Ochranu potřebuje suchá i mastná pleť  

Každý člověk má jiný typ pleti a každou pokožku je potřeba chránit jiným způsobem. Ideální ochrana pro suchou pokožku v zimě jsou hutné a výživné krémy. Suchou pokožku optimálním způsobem hydratují, vyživují a jsou účinnou prevencí proti zarudnutí a šupinatění, ke kterému má suchá pleť tendence. Vybírejte si takzvané zimní krémy speciálně vyvinuté pro suchou a citlivou pokožku.

Také mastná pleť potřebuje v zimě dostatečnou výživu a hydrataci, které ji ochrání před škodlivými vlivy počasí, mrazem, změnami teplot, životním prostředím a volnými radikály. Na mastnou pleť by se neměly používat hodně mastné a hutné hydratační gely, které nejsou pro tento typ pleti vhodné. Vyplatí se vsadit na lehké hydratační přípravky, například ve formě gelů nebo sér.

Komplexní péče 

Péče o pokožku v zimě se netýká jen obličeje. Zvláštní péči je také potřeba věnovat dalším částem těla, která jsou vystavená chladu, mrazu, změnám teplot a dalším nepříznivým vlivům počasí. Jedná se především o krk, dekolt, rty a ruce. Ve dnech, kdy teplota teploměru klesá, by měly být samozřejmou součástí oblečení, šála, čepice nebo čelenka a rukavice a v kapse kabátu nebo kabelce balzám na rty.

Vyplatí se také hydratovat tělo nejen zvenčí, ale také zevnitř. Důležité je každý den udržovat pitný režim a pít dostatek vody nebo bylinných čajů. Smoothie a ovocné freshe zase dodají tělu potřebné vitamíny a minerály. Péči o pleť je možné také doplnit nejrůznějšími pleťovými maskami, peelingy nebo zábaly. Pravidelná péče o pokožku je zárukou toho, že pleť zůstane zdravá a prozářená i během zimních měsíců.

Čas na ošetření pokožky laserem

Zimní měsíce jsou ideální čas na odstranění mateřských znamének a další laserová ošetření, která dokážou odstranit na těle chloupky, zmírnit akné, ošetřit viditelné jizvy a další zákroky, po kterých nesmí být kůže vystavena slunečnímu záření. Po všech těchto zákrocích totiž hrozí, že by mohlo na slunci dojít k pigmentaci kůže.

V zimě je intenzita slunečního záření nižší a také je díky klesajícím teplotám odhaleno mnohem menší množství povrchu těla. Pacient si tak po zákroku nemusí hlídat, aby se vyhýbal sluníčku nebo používal krémy s vysokým ochranným faktorem. Zimní měsíce jsou také ideální čas na nejrůznější zákroky plastické chirurgie, protože jizvy jsou v drtivé většině schované pod oblečením a nehrozí takové riziko, že by vlivem slunečního záření pigmentovaly.  

Máte zájem o nezávaznou konzultaci? Kontaktujte nás

MUDr. Pavel Giebel

Online poradna V poradně Vám rádi odpovíme na Vaše dotazy ohledně plastické chirurgie. Vložte dotaz a my Vám co nejdříve odpovíme.

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.