Facelift (lifting obličeje) – podrobný průvodce plastickou operací

  1. Faktory, které ovlivňují stárnutí kůže
  2. Jak dosáhnout trvale mladistvého vzhledu?
  3. Oklamte věk a buďte šťastní ve své kůži
  4. Pro koho je vhodný facelifting?
  5. Kdy podstoupit plastiku obličeje?
  6. Co se bude dít před zákrokem?
  7. Průběh zákroku při faceliftu
  8. Pooperační režim a rekonvalescence po faceliftu – otázky a odpovědi
  9. Komplikace po zákroku
  10. Jak dlouhodobý je efekt po faceliftu?

Ne každý člověk má to štěstí, že má přirozeně zdravou a krásnou pleť, a příznaky stárnutí se u některých mužů a žen mohou projevit i ve velmi nízkém věku. Na vině jsou genetické predispozice i životní styl. Geny ovlivnit nejde a úprava životosprávy dokáže proces stárnutí zmírnit, zpomalit, ale nikdy jej nedokáže úplně zastavit. S přibývajícím věkem ztrácí kůže svoji elasticitu, povoluje se a začínají se objevovat hluboké vrásky. Naštěstí estetická plastická chirurgie Clinic for Luck zná řešení. Kromě jiných omlazovacích metod nabízíme také plastickou operaci obličeje – facelift.  

Faktory, které ovlivňují stárnutí kůže

Příčin stárnutí kůže je celá řada a jedná se o běžný proces spojený s přibývajícím věkem. Některé faktory lze do určité míry ovlivnit a s jinými se nedá, kromě chirurgických zákroků, nic dělat. Přesto je možné se stárnutím kůže účinně bojovat úpravou životního stylu a používáním přípravků, zvláště těch s vysokým obsahem kyseliny hyaluronové. Díky nim je možné neinvazivními způsoby zpomalit čas a uchovat si přirozenou krásu i mládí.

Facelift před a po
Víte, co je kyselina hyaluronová a jaké výhody a rizika zahrnuje její aplikace při odstraňování vrásek?

Kůže stárne dvěma způsoby – vnitřním a vnějším. Vnitřní stárnutí se odehrává na fyziologické úrovni a probíhá v celém těle více méně rovnoměrným způsobem. To znamená, že celý organismus, včetně kůže, stárne stejným tempem. Právě fyziologické stárnutí je to, čemu se lidově říká biologické hodiny a s čím nejde nic udělat. Z části se na něm podílí genetika a do velké míry také hormonální procesy v těle.

Kůže navíc podléhá venkovním vlivům i tomu, jak se o své tělo staráme. Na vnější stárnutí kůže a větší rychlost jejího stárnutí má vliv hlavně okolní prostředí a životospráva. Stárnutí kůže urychluje přemíra ultrafialového záření, volné radikály, smog a další vlivy. Kůži neprospívá také kouření, konzumace alkoholu, nedostatečný příjem tekutin, diety, velké výkyvy hmotnosti apod.

Jak dosáhnout trvale mladistvého vzhledu?

Díky moderním lékařským metodám se neustále zvyšuje průměrná délka života a s tím se prodlužuje i proces stárnutí kůže. Současná společnost navíc vyžaduje dlouhodobě mladistvý vzhled a existují studie, že pohlední a zdravě vyhlížející jedinci mají v soukromém i profesním životě podstatně větší úspěch. Právě v tomto bodě přicházejí na řadu dermatologové, kosmetické a farmakologické společnosti i plastičtí chirurgové, kteří pomáhají lidem těmto požadavkům dostát.

Úkol udržet kůži mladistvou a zpomalit příznaky stárnutí ale neleží jen na bedrech odborníků. Každý člověk sám může na svém vzhledu a stavu pokožky pracovat. Velmi důležitá je správná životospráva. Pokud toužíte po tom, mít zdravou, pružnou a prozářenou pokožku, je nutné vynechat kouření, omezit alkohol, vyhýbat se stresu, mít dostatek pohybu a celkově udržovat zdravý životní styl. Negativní vliv může mít také nadmíra slunečního záření, které způsobuje ztenčení a zhrubění pokožky a úbytek vazivových a elastických buněk.

S přibývajícím věkem by se měla stát pravidelná a pečlivá péče o pokožku každodenní rutinou. Na trhu existuje řada preparátů a výrobků, které dokážou zpomalit tvorbu vrásek, pigmentaci a ztrátu elasticity nebo pevnosti kůže. Kromě běžných krémů, které obsahují aktivní látky ideálně přírodního původu, je možné také v pravidelných intervalech podstupovat léčebné kúry proti stárnutí. Pokud budete mít jakékoli dotazy, lékaři z našeho týmu vám ochotně poradí.

Vzhled tváře je většinou to první, čeho si na druhých lidech všímáme, a tento první dojem pak zásadním způsobem ovlivňuje náš názor na ně. Sympatická tvář dokáže otevřít řadu dveří. Mnoho lidí ale není se svou vizáží spokojeno, ať už se jedná o povislou kůži, vrásky, pokleslá víčka a další projevy stárnutí. Díky plastické operaci facelifting je možné dosáhnout dlouhodobě mladistvého vzhledu a oklamat věk. Většina pacientů se shoduje, že díky plastice obličeje se jim zvýšilo sebevědomí a připadali si více sami sebou. 

Podívejte se na srovnání na fotografiích před zákrokem a po něm.

Oklamte věk a buďte šťastní ve své kůži

Projevy stárnutí jsou bohužel vidět na první pohled a povislou kůži na obličeji nebo vrásky nejde jen tak schovat. V takovém případě nezáleží na tom, jestli je na vině genetika, životní styl nebo prostředí, ve kterém žijeme. Jde jen o to, jak získat zpátky svůj mladistvý vzhled. Specialisté na facelift z Clinic for Luck vám pomohou ošálit věk. Díky plastické operaci obličeje si prodloužíte mládí a budete se cítit dobře ve své kůži.

Lifting obličeje je běžná operace, která má dlouhodobý efekt, protože pokožka na obličeji se velmi rychle hojí. Výsledky operace často přetrvají až 10 let. Na klinice Clinic for Luck provádíme především dva typy zákroků. První je face lifting – operace obličeje a krku a forhend lifting – plastika čela. Facelift je pak možné zkombinovat s operací očních víček nebo s plastikou uší. Pro podtržení mladistvého vzhledu a zvýraznění kontur obličeje je také možné podstoupit zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou.

Pro koho je vhodný facelifting?

Plastická operace obličeje už dávno není jen doménou žen, ale stále častěji ji podstupují i muži. Tento zákrok je vhodný pro každého zdravého člověka po dosažení plnoletosti, který není spokojený se svým vzhledem a který má díky věku, životosprávě nebo okolním vlivům povislou kůži na obličeji a vrásky. Moderní společnost klade velký důraz na vzhled a obličej je to první, co na nás ostatní lidé vidí. Facelift je snadný a rychlý zákrok, který účinně a dlouhodobě vyhladí tvář a projasní kůži na obličeji. Souběžně s tímto zákrokem je možné také provést plastiku očních víček nebo plastiku uší.

Přihlaste se k odběru novinek a akčních nabídek Clinic for Luck a podívejte se na video ze zákroku s MUDr. Giebelem.

Kdy podstoupit plastiku obličeje?

Potřeba podstoupit lifting je poměrně individuální a velmi záleží na mnoha faktorech, jako je genetika, hormonální změny, životní styl i okolní prostředí. U velké části mužů i žen se první vrásky a povolená kůže začínají objevovat kolem 30 roku. V této fázi života obvykle stačí ošetřovat obličej vhodně zvolenými krémy a séry a kůži pravidelně hydratovat.

Kolem 40 let a později se začínají u většiny lidí objevovat hluboké vrásky a kůže čím dál víc ztrácí elasticitu. V tomto období je možné vrásky vyhladit a kůži vypnout prostřednictvím botulotoxinových injekcí, které účinkují okamžitě, ale mají poměrně krátkodobý efekt. Navíc je u nich nutné velmi pečlivě vybrat kvalifikovaného a zkušeného lékaře, aby nedošlo ke vzniku nejrůznějších asymetrií nebo dokonce ke ztrátě mimiky. 

Lifting obličeje je vhodný pro všechny ženy a muže, kteří touží ošálit věk a udržet si mladistvý vzhled navzdory stárnutí, gravitaci a negativním vlivů prostředí. Jako u všech estetických plastických operací, které nejsou prováděny z jiných než z kosmetických důvodů, platí, že je nutné být plnoletý. Nicméně plastiku obličeje v drtivé většině případů podstupují lidé ve vyšším věku. Pacient musí být v dobrém zdravotním stavu, protože zákrok probíhá v celkové anestezii.

Máte strach z narkózy? Podívejte se, proč se nebát anestezie
Facelift před a po

Co se bude dít před zákrokem?

Podobně jako u jiných plastických operací a chirurgických zákroků je nejprve nutná konzultace s lékařem. Během první schůzky s chirurgem proberete vaše přání a představy a s jeho odbornými zkušenostmi sestavíte konkrétní podobu zákroku a jeho výsledky. Lékař také vyhodnotí možnost kombinace faceliftu s ostatními zákroky, jak je například plastika očních víček a uší. Během setkání se také dozvíte všechny potřebné informace o zákroku, co bude během něj probíhat a jak bude vypadat rekonvalescence.

Po konzultaci s chirurgem následuje setkání s anesteziologem, který na základě vaší anamnézy a zdravotního stavu určí nejvhodnější typ anestezie. Před zákrokem je nutné podstoupit předoperační vyšetření. Standardně se jedná o odběr krve, moči a jejich rozbor a EKG. Předoperační vyšetření nesmí být starší než 10 dní a standardně jej provádí praktický lékař. Pacient musí být v dobrém zdravotním stavu, a v případě, že prodělal nějaké onemocnění, musí být plně zaléčen. 

Pokud pravidelně užíváte nějaké léky, je nutné o tom lékaře informovat. On následně rozhodne, zda je potřeba je před zákrokem vysadit a případně, jak dlouho před operací. V každém případě je nutné vysadit léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou a další medikamenty na srážlivost krve, které by mohly zvýšit krvácivost během zákroku. Šest hodin před zákrokem není možné jíst a pít a doporučuje se také výrazně omezit kouření, které zpomaluje proces hojení.

Facelifting a zdravotní pojištění

Pokud je plastická operace obličeje prováděna pouze pro estetické účely, zdravotní pojišťovny jej nehradí a pacient si je musí v plném rozsahu uhradit sám. Pojišťovny proplácejí pouze ty plastické operace, které je nutné provést ze zdravotních důvodů.  

Průběh zákroku při faceliftu

Plastická operace obličeje, při které dojde k odstranění přebytečné kůže, tukových buněk z tváří, krku, čela a k vyhlazení vrásek trvá zhruba 3–4 hodiny. Při zákroku je řez veden od přední části ušního boltce k zadní části a podél vlasové linie. Díky tomu jsou jizvy po operaci téměř neviditelné. Zvláště v případě forehead lifting jsou řezy vedeny ve vlasové části a jediný výsledek operace je výrazné omlazení obličeje. Ponechaná kůže se napojí na řez, díky čemuž se přirozeně vypne. 

Každá operace je jiná podle individuálního stavu pacienta a jeho potřeb a konkrétní informace o průběhu zákroku vám poskytne plastický chirurg během odborné konzultace. Na sešití řezů se používají vstřebatelné stehy, takže není nutné jít po zákroku na jejich vyndávání. Samy se během pár týdnů vstřebají. Tvář díky tomu působí přirozeným dojmem ve velmi krátkém čase po operaci.

Pooperační režim a rekonvalescence po faceliftu – otázky a odpovědi

Jak probíhá pooperační péče po plastice obličeje?

Podle rozsahu zákroku stráví pacient na klinice 1–2 dny a následně může odejít do domácího ošetřování. Během prvních dnů rekonvalescence je nutné se vyhýbat fyzické námaze a dodržovat klidový režim. Návrat do běžného života je možný zhruba po 14 dnech, ale o konkrétní délce rekonvalescence rozhodne ošetřující lékař podle individuálního zákroku.

Je nutné docházet na pravidelné kontroly?

Ano, pravidelné kontroly jsou pro zdárný průběh hojení nezbytné. Pacient po plastice obličeje by měl navštívit lékaře po 14 dnech a poté jsou kontroly plánované po dohodě s lékařem. Otoky, modřiny, krevní podlitiny a případné mírné bolesti jsou běžné a obvykle odezní maximálně do 14 dní. 

Jak urychlím hojení po faceliftingu?

Důležité je přísně dodržovat klidový režim po celou dobu určenou lékařem a vyhýbat se fyzické námaze. Místa řezu, modřiny a otoky lze chladit studenými obklady, ledovat a případně ošetřovat lékařem doporučenými mastmi. 

Kdy se můžu po plastice obličeje vrátit k běžným činnostem?

Návrat do běžného života je u většiny pacientů možný zhruba do 3 týdnů až jednoho měsíce. Následně by se mělo další 3–4 měsíce vynechat opalování obličeje a solárium, aby byly případné jizvy co nejméně viditelné. Proto se také doporučuje podstoupit lifting na podzim nebo v zimních měsících. V opačném případě je nutné obličej mazat opalovacími krémy s vysokým UV faktorem. 

Je nutné po faceliftu vyndávat stehy?

Ne. V současné době se používají samovstřebávací stehy, které se samy vstřebají a není nutné je odstraňovat. Stehy zmizí nejpozději za 1 měsíc. Jizvy je pak možné ošetřovat krémy a gely podle doporučení lékaře. 

Kolem jizev se tvoří boule. Jak se jich zbavit?

U plastiky obličeje jsou boule kolem jizev velmi vzácné a obvykle se netvoří. V případě komplikací je dobré vyhledat lékaře a situaci s ním konzultovat. Jizvy v některých případech vyzrávají delší dobu a je nutné nechat kůži čas na dokonalé zhojení. Boule kolem jizev lze odstranit tlakovými masážemi a promašťováním kůže mastnými krémy.

Komplikace po zákroku

Současná medicína, včetně estetické plastické chirurgie, je na tak vysoké úrovni, že riziko pooperační komplikací je snížené na minimum. Zvláště pokud si klient vybere osvědčenou a prověřenou kliniku, jako je Clinic for Luck, kde pracují pouze ty největší kapacity ve svém oboru a dodržují se vysoké standardy kladené na zdravotnická zařízení. 

Každý chirurgický zákrok ale s sebou nese určitou míru rizika, které je spojené hlavně s možností infekce a negativní reakcí lidského organismu na operaci. Všem těmto rizikům je možné předcházet dodržováním pokynů lékaře a zkrátit tak dobu nutnou na rekonvalescenci.

Plastická operace obličeje je invazivní zákrok, po kterém vždy zůstanou jizvy. Nicméně vzhledem k tomu, že se řezy vedou podél ušních boltců a v linii vlasů jsou v podstatě neviditelné. Navíc vhodnou péčí je možnost zásadním způsobem snížit viditelnost jizev. V případě potřeby vám může lékař doporučit vhodné gely a krémy nebo se dá viditelnost jizev snížit laserovým ošetřením.

Komplikacím po zákroku se dá účinně předcházet pravidelnými kontrolami u lékaře. V případě jakýchkoli nejasností svého chirurga vždy hned kontaktujte. Každý pacient reaguje na zákrok jiným způsobem a jeho situace je velmi individuální.

Jak dlouhodobý je faceliftu?

Efekt faceliftu velmi záleží na míře povislosti kůže, hloubce vrásek a také věku, ve kterém pacient plastickou operaci obličeje podstoupí. U drtivé většiny pacientů se ale dá předpovědět, že účinky faceliftingu mohou vydržet zhruba 10 let. To je na rozdíl od botoxových injekcí, které působí cca půl roku, velmi dlouhá doba. Podobně jako u ostatních plastických operací závisí i efekt faceliftu na tom, jak pacient dodržuje doporučení lékaře, dodržuje správnou životosprávu a zdravý životní styl. Facelift je možné provádět opakovaně a lze tak zaručit dlouhodobě mladistvý vzhled.

Facelift ve zkratce

Anestezie celková
Doba trvání výkonu 3–⁠4 hodiny
Hospitalizace 1–⁠2 dny
Propuštění po zákroku není možné řídit motorová vozidla, nutnost doprovázející osoby
Obvazy po dobu 1 týdne od operace je třeba ponechat na hlavě speciální obvaz.
Sprcha týden po zákroku bez sprchy hlavy
Extrakce stehů není nutná
Kontrola po 14 dnech a poté po dohodě s lékařem
Sport 3 týdny po zákroku bez sportu a plné fyzické zátěže
Sauna, solárium a opalování není možné 3–4 měsíce po zákroku
Pracovní neschopnost 1–⁠2 týdny
Úplné zhojení 1 měsíc

Video - lifting obličeje

Video na email

Video ze zákroku

Chcete se podívat na ukázkové video ze zákroku prováděného panem MUDr. Giebelem? Zanechte nám email a my vám video pošleme.