Každá žena je krásná, ale ne každá je se svým vzhledem a tělem spokojená. K tomu být štíhlá s krásně vymodelovanými křivkami bez tukových polštářků často nestačí ani pravidelné cvičení, správná životospráva a diety. Mnohdy je pak jediným řešením odstranit z těla tukové buňky natrvalo. Naštěstí má pro to plastická estetická chirurgie řešení v podobě liposukce. Díky ní je možné během chvíle odstranit tuk z těla a zbavit se tak navždy nevzhledných faldíků.

Samotná liposukce ale pro krásnou postavu nestačí a je nutné dbát na správnou péči i po liposukci. Poradíme vám, jak zvýšit efekt liposukce a minimalizovat případné pooperační problémy.

Výhody a nevýhody jednotlivých technik liposukce

Způsobů, jak provést liposukci a odsát přebytečný tuk z těla, existuje v současnosti celá řada.

    Některé z těchto metod jsou invazivní, což znamená, že kanyla určitým způsobem proniká do podkoží, narušuje strukturu tukových buněk a následně dochází k odsátí zkapalněné tukové tkáně. U neinvazivních metod také dochází k rozložení tukových buněk, které jsou následně přirozenými metabolickými procesy vyloučeny z těla. Volba nejvhodnější techniky liposukce závisí na rozhodnutí lékaře i na dané tělesné partii, ze které je tuk odsáván.

    Na klinice estetické plastické chirurgie Clinic for Luck volíme metodu liposukce vždy s ohledem na individuální potřeby našich klientů a maximální efektivitu zákroku.

    Naši zkušení plastičtí chirurgové volí metody, díky kterým je možné velmi šetrně pronikat tukovou tkání a odsát požadované množství tuku. Zároveň dbají i na finální doladění vzhledu partií, u kterých došlo k odsátí tuku. To znamená, že přechod mezi partiemi, u kterých byl tuk odsán, a těch, u kterých nebyl, je plynulý, rovnoměrný a hladký.

    Jak probíhá rekonvalescence po liposukci

    Aby byl výsledek zákroku maximálně efektivní, je nutné ihned po liposukci začít nosit speciální kompresní prádlo. Díky němu je možné účinně předcházet případným nerovnostem partií, u kterých byl odsátý tuk. Tlak elastického prádla navíc usnadňuje vyplavení roztoku, který byl použitý při liposukci, z těla. 

    Doba, po kterou je nutné nosit kompresní prádlo, se liší v závislosti na typu liposukce a také tělesných partiích, odkud byl tuk odsán. Ošetřující lékař vám vždy poskytne přesné informace, jak správně prádlo používat a jak dlouho. Běžně se jedná o 2 až 4 týdny během dne i v noci. 

    Liposukce už dávno není jen doménou žen, ale těší se velké oblibě i u mužů. Podívejte se, proč má liposukce lepší výsledky u žen než u mužů.

    Nošení kompresního prádla je jednou z nejdůležitějších činností po liposukci. Samozřejmě si ho můžete svléknout v případě osobní hygieny, nebo pokud je prádlo nutné vyprat, ale tato doba by měla být zkrácená na minimum. Kompresní prádlo pomáhá minimalizovat pooperační otoky a přispívá ke zdárnému přilnutí kůže zpět k podkožní tkáni. 

    Po zákroku jsou partie, ze kterých byl odsátý tuk bolestivé, citlivé a oteklé, ale rekonvalescence je velmi rychlá. Při větších bolestech je možné používat určitá analgetika a léky proti bolesti, ale vždy po konzultaci s lékařem. Určitě nejsou vhodné léky, které podporují ředění krve, protože by mohlo dojít ke krvácení a větší tvorbě modřin. 

    Rychlé hojení je možné podpořit také správnou životosprávou, vyváženou stravou a hlavně intenzivnějším pitným režimem. Po liposukci se důrazně nedoporučuje konzumace alkoholu a také kouření by mělo být vynecháno nebo alespoň výrazně omezeno. Nevhodné je také slunění nebo návštěva solária. 

    Poliposukční péče a masáže po liposukci

    Kromě nošení kompresního prádla po liposukci a pečlivého dodržování pokynů ošetřujícího lékaře, lze vynikající výsledek liposukce podpořit ještě dalšími způsoby. Jedním z nejefektivnějších jsou masáže, se kterými lze začít zhruba po měsíci od zákroku, ale vždy se jedná o individuální situaci. Místa, ze kterých byl odsátý tuk, si můžete masírovat sami doma, nebo se svěřit do péče odborníka.

    Domácí masáže jsou velmi jednoduché a říká se jim tlakové masáže. Jejich princip spočívá v tom, že je na operované místo vyvíjen tlak minimálně třicet sekund, po kterém následuje uvolnění. Celá tato procedura se několikanásobně opakuje v pravidelných intervalech, mezi kterými je nutné dělat přestávky.

    Klinika estetické a plastické chirurgie Clinic for Luck spolupracuje s renomovaným masérem Zdeňkem Otcovským, který má bohaté zkušenosti s nejrůznějšími typy masáží a své schopnosti má podložené certifikáty a atestem kvalifikovaných zdravotnických pracovníků. 

    Pokud po liposukci dojde ke vzniku ztuhlých míst, která vypadají jako bouličky, nebo nevzhledným přechodům mezi partiemi, kde byl tuk odsán a kde ne, je ideální je rozmasírovat, aby se vstřebaly. K tomu je vhodná například lymfatická masáž, která také zároveň urychlí proces hojení. 

    Boj proti tukovým vrstvám a celulitidě

    Liposukce není jediný způsob, jak účinně bojovat proti nevzhledným tukovým polštářkům, kterých se nedá zbavit cvičením a zdravou životosprávou. Mezi neinvazivní metody se řadí také lymfodrenáž neboli lymfatická masáž. Díky ní je možné dosáhnout toho, aby tukové buňky díky lymfatickému systému odcházely z těla přirozeně.

    Princip je velmi jednoduchý. Nejprve je nutné tukovou vrstvu v dané partii prohřát, aby se tuk v buňkách začal rozpouštět. Manuální lymfatickou masáží nebo pomocí speciálních masážních přístrojů (například Vacupress) dojde k narušení stěn tukových buněk a jejich uvolnění ze shluků. Obsah tukových buněk se uvolní do mezibuněčného prostoru a je odplaven s lymfou. 

    Lymfatická masáž je také účinným prostředkem v boji s celulitidou. Celulitida je považována za onemocnění, které vzniká ve chvíli, kdy se některé tukové buňky plní tukem více než jiné. Díky tomu pak vzniká ona neslavně proslavená pomerančová kůže, která netrápí jen lidi s nadváhou, ale i štíhlé lidi. V takovém případě je potřeba odborné ošetření, protože jen zkušený profesionál ví, jaké masážní tahy a hmaty má použít, aby naboural obal tukových buněk a zároveň nezpůsobil jejich zbytnění a opětovné ukládání tuku. 

    Nedokážete se zbavit tukových polštářku ani pravidelným cvičením nebo bojujete s celulitidou? Objednejte se na nezávaznou konzultaci. Tým našich profesionálů vám diskrétně a odborně poradí a navrhne pro vás nejvhodnější řešení. 

    Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.