Celulitida nebo také lidově pomerančová kůže trápí téměř každou ženu a nevyhýbá se ani mužům. Na vině je genetika, lymfatický systém i nezdravý životní styl. Receptů na to, jak se zbavit celulitidy nebo jak zmírnit její projevy, je mnoho. Někdo se snaží zbavit nelichotivého vzhledu pokožky prostřednictvím babských rad, někdo sází na krémy a masáže nebo nejmodernější metody estetické medicíny. Přečtěte si, co celulitidu způsobuje a jak se jí účinně zbavit.

Co v článku nejdete?

  1. Co je celulitida a kdo na ni trpí
  2. Proč vzniká celulitida
  3. Špatná životospráva a životní styl
  4. Nedostatek pohybu
  5. Hormonální nerovnováha
  6. Genetické faktory
  7. Jak se zbavit celulitidy
  8. Aktivní život a vyvážená strava
  9. Masáže a krémy
  10. Estetická medicína

Co je celulitida a kdo na ni trpí

Za vznik celulitidy je zodpovědný lymfatický systém a proměny tukové tkáně a buněk. Ve chvíli, kdy organismus není schopný se účinně zbavovat toxinů, kyselin a dalších škodlivých materiálů, dochází ke vzniku pomerančové kůže.

Pokud z genetických důvodů nebo kvůli nezdravému životnímu stylu nefunguje lymfatický systém správně, dochází k nahromadění škodlivých látek v tukových buňkách v podkoží. Ty se pak zvětšují a na kůži vytvářejí efekt pomerančové kůry. Procesu, kdy tukové buňky nabírají na objemu natolik, že je patrná deformace pokožky, se odborně říká lipohypertrofie

Celulitida není jediným kožním problémem, se kterým se ženy i muži potýkají. Podívejte se, jak pečovat o pleť v zimě

Proč vzniká celulitida

První a největší příčinou vzniku celulitidy je špatné fungování lymfatického systému. Lymfatický systém je pro tělo velmi důležitý a plní řadu funkcí. Jeho úkolem je transportovat živiny po lidském těle a podílet se na obranných mechanismech. Jeho součástí je lymfa, lymfatické cévy a lymfatické tkáně, jako jsou uzliny, slezina, mandle nebo brzlík.

Lymfa nebo také míza koluje po těle a odstraňuje z tkání mrtvé buňky, nepotřebné bílkoviny, tuky, produkty metabolismu, bakterie a další škodlivý materiál. Lymfa pak koluje přes lymfatické uzliny, které mají za úkol mízu vyčistit a pomáhat tělu zbavit se škodlivých mikroorganismů a toxických látek. Ve chvíli, kdy lymfatický systém neplní svoji funkci na 100 %, tyto škodlivé látky se začínají ukládat v podkožních buňkách a dochází ke vzniku celulitidy.  

Průtok lymfy lidským tělem funguje podobně jako krevní oběh. Na rozdíl od něj, ale není poháněna srdcem a její oběh je podmíněný pohybem svalů. U lidí, kteří nemají dostatek pohybu, je tak díky sníženému průtoku lymfy větší šance na vznik celulitidy. Proto je také pomerančová kůže často spojená s obezitou, i když to není její jediná příčina. 

Jak se zbavit celulitidy

Cvičíte a žijete zdravým životním stylem, ale stále se vám nedaří shodit přebytečná kila? Podívejte se na možnost liposukce

Faktorů, které ovlivňují vznik celulitidy, je celá řada. Některé člověk neovlivní, s jinými může bojovat a účinně tak předcházet vzniku celulitidy.

Špatná životospráva a životní styl

Nezdravý životní styl je příčinnou mnoha civilizačních chorob a problémů, mezi které se řadí i celulitida. Pokud se vám zdá, že vaše kůže začíná připomínat pomerančovou kůru, je na čase aktivně zakročit. Pro správě fungující lymfatický systém rozhodně není prospěšné kouření, které způsobuje nejen účinnost oběhu lymfy, ale také ztrátu elasticity pokožky. 

V boji proti celulitidě pomůže i změna jídelníčku. Lidé se sklonem k pomerančové kůži by se měli vyhýbat konzumaci pokrmů a potravin s vysokým obsahem živočišných tuků a sacharidů. Ty by měli nahradit potravinami, které obsahují vysoké množství rostlinných tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů. Doporučuje se také omezit konzumace alkoholu. 

Nedostatek pohybu

Jak už bylo řečeno, na rozdíl od krevního oběhu nemá lymfatických systém k dispozici „pumpu“, která by mu pomáhala v proudění lymfy po lidském těle. Pohyb pomáhá v dostatečném přísunu kyslíku do buněk a zároveň jsou díky němu odváděny škodlivé látky a toxiny. 

Pravidelné cvičení a pohyb také snižuje množství podkožního tuku a tukových buněk, ve kterých se mohou škodlivé látky ukládat do takové míry, že se kůže začne podobat pomerančové kůře. Pokud se začnou objevovat příznaky celulitidy, je vhodné pohyb doplnit také speciálními lymfatickými masážemi, které zlepší průtok lymfy.

Pokožce můžete prospět nejenom zevnitř ale také zvenčí. Vyzkoušejte přírodní zázrak kyselinu hyaluronovou.

Hormonální nerovnováha

Hormonální faktory jsou další častou příčinou vzniku celulitidy. Svou roli hraje hlavně estrogen, inzulín a hormony, které produkuje štítná žláza. Jakkoli produkci hormonů není možné ovlivnit vlastní vůlí, lze napomoci jejich cirkulaci právě díky pohybu. Dostatečný přísun hormonů a kyslíku k tukovým buňkám dokáže zajistit správnou látkovou výměnu a odvod škodlivých látek.

Hormonální příčiny celulitidy se projevují hlavně u žen po 40. Kromě snížené tvorby estrogenu se ženy v tomto věku také začínají potýkat se sníženou produkcí kolagenu, který dodává pokožce pružnost a urychluje její regeneraci. V tomto období by se měly ženy zaměřit na dostatek pohybu a používání výživných krému s kolagenem a vysokým obsahem kyseliny hyaluronové, které zpomalují proces stárnutí kůže.

Genetické faktory

Podobně jako u řady dalších nemocí a neduhů, hraje i u celulitidy svou roli genetika. Pokud měla matka nebo babička ženy pomerančovou kůži, je velmi pravděpodobné, že se celulitida projeví i u ní. Genetika určuje, jaký má daná osoba metabolismus, kde se ukládá podkožní tuk, a další faktory, které se podílejí na vzniku celulitidy. 

Jak se zbavit celulitidy 

V první řadě je nutné říct, že celulitidy se nedá zbavit. Lze ji ale velmi účinně předcházet a mírnit její příznaky. Pokud se u vás začínají projevovat příznaky celulitidy, je potřeba učinit několik kroků. Genetika ani hormony se obejít nedají, ale je možné upravit životní styl, dopřát si dostatek pohybu a eliminovat další faktory, které se na vzniku celulitidy podílejí.

Nedaří se vám zbavit se celulitidy nebo dalších projevů stárnutí. Řešením mohou být zákroky plastické chirurgie.

Aktivní život a vyvážená strava

Základní prevencí proti celulitidě je aktivní život a pohyb. Aby kůže neměla vzhled pomerančové kůry, doporučuje se vyvážená aktivita, která v sobě kombinuje kardio a silový trénink. V rámci silového tréninku se pak doporučuje zaměřit se na problémové partie, kterým jsou nejčastěji stehna, hýždě a břicho.

V rámci stravy by lidé s celulitidou měli konzumovat potraviny s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, vlákniny, rostlinných bílkovin, vlákniny, antioxidantů a vitamínů. Důležité je také dodržovat pitný režim. Díky dostatečnému přísunu tekutin bude pokožka přirozeně hydratovaná a dojde k rychlejšímu vyplavování toxinů.

Masáže a krémy

Masáže a krémy nejsou samy o sobě řešením na to, jak se zbavit celulitidy. Jsou ale vhodným doplňkem pravidelného pohybu a zdravého životního stylu. Lymfa v těle není pumpována žádným orgánem, jako je tomu v případě oběhového systému a srdce. Její proudění je ale možné podpořit pohybem nebo masážemi.

Správně zvolený typ masáže, zvláště speciální lymfo masáže, dokážou uvést lymfatický systém do pohybu. Pokožka se prokrví a svaly se zpevní. Masáže zaměřené na celulitidu také pomáhají napnout kůži a zmírnit hrbolky na pomerančové kůži. Masáže lze doplnit krémy na celulitidu, které pomáhají pokožce udržet si přirozenou elasticitu.

Fotografie před a po - Liposukce stehen a boků.
Zákrok provedl náš vrchní lékař MUDr. Pavel Giebel.

Fotografie před a po - Liposukce stehen a boků.

Estetická medicína

Kromě používání krémů a přípravků s vysokým obsahem kolagenu a kyseliny hyaluronové je možné podstoupit pro odstranění celulitidy nejrůznější léčebné procedury. Velmi oblíbené je ultrazvukové ošetření. Jedná se o neinvazivní postup, díky kterému je možné prostřednictvím zvukových vln odstranit podkožní tuk.

Mezi invazivní metody pak patří například kryolipolýza nebo cellfina. Během kryolipolýzy dojde ke zmražení tukových buněk, které následně odemřou a nemohou se v nich ukládat toxiny a odpadní látky způsobující jejich zvětšování. Cellfina je minimálně invazivní zákrok, při kterém dojde mikrojehličkami k rozbití tukových buněk a odstranění pomerančové kůže.

Trápí vás celulitida? Objednejte se na nezávaznou konzultaci a my vám navrhneme nejvhodnější řešení. 
 

MUDr. Pavel Giebel

Online poradna V poradně Vám rádi odpovíme na Vaše dotazy ohledně plastické chirurgie. Vložte dotaz a my Vám co nejdříve odpovíme.

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.