Co v článku najedete?

Jaký typ prsního implantátu je pro vás nejlepší?

Zvětšení či modelace prsou je zásadní rozhodnutí, jehož výsledek vás bude životem provázet mnoho let.

Proto je výběr toho nejvhodnějšího implantátu naprosto zásadní. Spolu s vaším plastickým chirurgem se rozhodnete, který prsní implantát je přesně ten pravý pro vás. Rozhoduje o tom řada faktorů, jako je například aktuální i požadovaná velikost a tvar vašich prsou i rozměry výplně nebo jejich značka. Zjistěte, jak udělat to nejlepší rozhodnutí a vybrat si ten nejlepší prsní implantát.

Zvětšení prsou

Výběr ideálního implantátu

Vybrat si nejvhodnější prsní implantát není snadná věc. S výběrem vám vždy pomůže plastický chirurg, který bude zákrok provádět. Výběr implantátu je kombinací vašich přání a představ i odborného posouzení lékaře, který vám navrhne optimální řešení na míru. Při výběru prsního implantátu je potřeba zvážit jeho velikost, tvar, druh výplně, povrch a také značku. Na klinice Clinic for Luck používáme především špičkové a osvědčené implantáty Polytech, které jsou spolu s mnohaletými zkušenostmi našeho týmu zárukou té nejvyšší kvality.

Každá žena, která zvažuje augmentaci prsou, by si měla sama položit několik otázek. Jaké velikosti prsou chcete dosáhnout? Toužíte spíše po přirozeném tvaru nebo plnějším dekoltu? Jaký tvar implantátu bude nejlépe odpovídat vaší postavě a konstituci? Odpovědi na tyto otázky pak vyřešíte společně s lékařem. Ten je posoudí díky tomu, že mimo jiné vezme v úvahu vaše tělesné proporce.

Jedná se o:

  • šířku a obvod prsou
  • šíři ramen
  • tvar, šířku a obvod hrudního koše
  • šířku boků
  • poměr pasu a boků
  • vzdálenost mezi prsy

Velikost podprsenky není rozhodující

Ženy, které uvažují o modelaci prsou, mají tendenci uvažovat v intencích velikosti košíčku podprsenky. Je to logické, protože od té doby, co začaly podprsenky nosit, velikost jejich prsou je daná velikostí košíčku a obvodem hrudníku. Velikost implantátů se ale uvádí v objemových jednotkách, konkrétně v mililitrech. Obvykle se velikost implantátů pohybuje mezi 200 až 400 ml, ale existují i menší a větší. 

Různé objemy pak nemusí přesně odpovídat velikostem podprsenek. Je to podobné, jako když u jednoho výrobce podprsenek vám sedí menší obvod hrudníku a větší košíček a u jiného je to naopak. Když na konzultaci s plastickým chirurgem vyslovíte přání, že byste chtěla mít prsa velikosti D, je to jistě začátek a lékař podle toho zjistí, jaké jsou vaše představy. Stejně tak můžete přinést fotku prsou, která se vám líbí, pro lepší názornost, i když nikdy není možné docílit stejného efektu.

Lékař se vždy bude řídit vaším přáním, ale zároveň vám navrhne nejvhodnější řešení přesně na míru. V případě, že vám plastický chirurg doporučí implantát jiné velikosti, než jste si představovala, zkuste mu naslouchat.  Nevhodně zvolený implantát může působit neesteticky a způsobovat zdravotní komplikace.

Po estetické stránce se jedná o nepřirozeně silikonový vzhled ňader nebo zdeformovaný tvar. Špatně vybrané implantáty mohou být na okrajích prsou viditelné nebo hmatatelné. Po zdravotní stránce může dojít ke ztuhnutí prsou, vzniku vazivových kapes, zhoršenému hojení a v extrémních případech i k vyloučení implantátu. 

Co všechno byste měli vědět o implantátu

Na trhu najdete celou škálu implantátů od nejrůznějších výrobců. Obecně se při jejich výběru přihlíží k 4 parametrům – tvar, povrch, obsah a velikost – a záleží také na osobních zkušenostech a preferencích daného lékaře. Náš tým v čele s MUDr. Pavlem Gieblem a MUDr. Josefem Němečkem používá osvědčené implantáty Polytech a aktuálně i novinku na trhu B-Lite. Kromě nich se běžně používají také implantáty Motiva a na vyžádání pacienta i implantáty Mentor.

Implantáty B-Lite od společnosti Polytech jsou v současné chvíli jedinými odlehčenými implantáty na trhu a mají až o 30 % nižší hmotnost než standardní silikonové implantáty. Díky tomu, že jsou lehčí, vyvíjejí menší tlak na prsní tkáň. Snižuje se tak nebezpečí poklesu prsou a u větších implantátu odpadá riziko bolesti v zádech.

Polytech implantaty

Prsní implantáty Polytech, Motiva a Mentor jsou k dispozici v kulatém i kapkovitém tvaru. Kapkovitý tvar lépe kopíruje přirozený anatomický tvar poprsí, zatímco kulatý vytvoří pěkně plný dekolt. Jejich povrch může být hladký nebo texturovaný, přičemž texturované se díky hrubému povrchu snadněji přizpůsobí tkáním v prsou. Implantáty mohou být vyplněny fyziologickým roztokem nebo silikonem, který dokáže vytvořit přirozenější tvar poprsí. Velikost se pak odvíjí od vašich přání, anatomie vašeho těla a doporučení lékaře. 

Typy prsních implantátů

Prsní implantáty se vyrábějí v několika různých provedeních, které následně určí výsledný tvar poprsí. Díky jejich rozmanitosti je možné každé ženě zajistit individuální tvar a velikost podle jejích požadavků a fyzických možností.

Plný dekolt

Pro dosažení velmi mladistvého vzhledu a plného dekoltu se využívají symetrické kulaté implantáty, které kopírují tvar polokoule. Díky nim docílíte stejného efektu jako s push-up podprsenkou.

Přirozený vzhled

Klasický tvar ženských prsou, která jsou kulatá a přitom mírně protažená do kapky, nejlépe napodobí kapkovité implantáty, které jsou v dolní polovině vyšší než v horní. Poprsí dodají mírní push-up vzhled a zároveň přirozeně kopírují tvar ženského hrudníku.

Optické zeštíhlení

Pro plnoštíhlé ženy s robustnějšími křivkami a širším hrudníkem jsou vhodné implantáty, u kterých je jejich výška nižší než šířka. Díky nim lze dosáhnou přirozenějšího poměru velikosti a tvaru prsou vzhledem k postavě. 

Rovnoměrná silueta

Pro vysoké a štíhlé ženy jsou ideální polodlouhé implantáty, které jsou v dolní části širší než v horní a celkově je jejich výška vyšší než šířka. Tyto implantáty vytvoří dojem rovnoměrné siluety. 

zvětšení prsou
Podívejte se na srovnání na fotografiích před zákrokem a po něm.

Jaké faktory zvážit při výběru implantátu?

Augmentace prsou i velikost a tvar prsního implantátu budou ovlivňovat váš vzhled po dlouhá léta. Při výběru je nutné myslet na řadu faktorů, které výslednou podobu vašeho poprsí ovlivní, a zvážit i váš životní styl, situaci a plány do budoucna.  

Sportovkyně a ženy, které aktivně cvičí, by měly volit spíše menší implantáty, které jim nebudou při pohybových aktivitách překážet nebo jim v nich dokonce bránit. V tomto případě jsou nejvhodnější měkké a pružné implantáty napodobující přirozený tvar prsou, u kterých nehrozí, že by byly viditelné nebo hmatatelné v podkoží. 

Jaké nosíte oblečení, je další faktor, který ovlivňuje výběr prsního implantátu. Žena, která chce, aby jí lépe sedělo oblečení a mohla si koupit dokonale padnoucí spodní prádlo nebo plavky, bude potřebovat jiný implantát než žena, která se chce pyšnit bohatým dekoltem v šatech s velkým výstřihem. Naopak ženy, které chtějí mít krásné symetrické poprsí, ale nechtějí vyvolávat nevyžádanou pozornost, by měly volit menší velikosti implantátů.

Záleží na věku a stavu, v jakém se ňadra i kůže na nich nacházejí. Stárnutí je přirozený proces, při kterém ale nevyhnutelně dochází ke ztrátě elasticity kůže a tkání. S věkem ženská ňadra poklesávají a jejich objem se z profilu zmenšuje. Vyberte si prsní implantáty i s ohledem na dlouhodobé výsledky nejen na aktuální skvělý vzhled. Velké a těžké implantáty mohou k poklesávání prsou významně přispět.

Těhotenství a kojení má na tvar a velikost prsou výrazný vliv. Prsa se nejprve zvětší a následně zase zmenší. Proto se doporučuje podstoupit augmentaci prsou až ve chvíli, kdy už žádné potomky neplánujete a nehrozí tak riziko, že budete muset podstoupit dodatečné korektivní zákroky.


Až se s lékařem shodnete na typu implantátu, který je pro vás nejvhodnější a nejlépe odpovídá vašim představám, máte možnost si svá nová prsa vyzkoušet takzvaně nanečisto. Implantáty (zkušební externí sizery) si vložíte do podprsenky a v realitě tak uvidíte, jak bude vaše poprsí vypadat.

V současnosti mají ženy možnost se samy rozhodnout o velikosti a tvaru svých prsou a je to jejich osobní volba. Nicméně to neznamená, že pokud má vaše oblíbená herečka velká prsa, bude stejná velikost vypadat dobře i na vašem těle. Při výběru těch nejvhodnějších implantátů právě pro vás, je potřeba zvážit řadu faktorů od typu postavy, přes životní styl až po vytouženou velikost prsou. Velmi pravděpodobně neexistuje jediné správné řešení. Spolu se zkušeným plastickým chirurgem ale dokážete vybrat takový implantát, který pro vás bude ideální a přirozeně doplní vaši figuru.

MUDr. Pavel Giebel

Online poradna V poradně Vám rádi odpovíme na Vaše dotazy ohledně plastické chirurgie. Vložte dotaz a my Vám co nejdříve odpovíme.

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.