Zvětšení prsou (augmentace) – podrobný průvodce plastickou operací

  1. Faktory, které ovlivňují tvar a velikost prsou
  2. Přirozená a krásně tvarovaná ňadra zvýší vaše sebevědomí
  3. Zvětšení prsou silikonovými implantáty
  4. Prsní implantáty
  5. Zvětšení prsou vlastním tukem
  6. Pro koho je vhodné zvětšení prsou?
  7. Kdy podstoupit zvětšení prsou?
  8. Co se bude dít před zákrokem?
  9. Průběh zákroku při zvětšování prsou
  10. Pooperační režim a rekonvalescence po zvětšení prsou – otázky a odpovědi
  11. Komplikace po zákroku
  12. Jak dlouhodobý je efekt zvětšení prsou?

Poprsí je už od nepaměti považováno za symbol ženské krásy. Ovšem ne každá žena má taková ňadra, jaká by si představovala. Zvláště pak malá prsa jsou častým důvodem sníženého sebevědomí, studu a dalších nepříjemných pocitů. V případě, že vás velikost poprsí trápí, má pro vás Clinic for Luck řešení. Zvětšení prsou neboli augmentace se provádí silikonovými implantáty nebo vlastním tukem. Jedná se o zákrok, který je možné spojit také s modelací prsou. Získáte tak ňadra, po kterých jste vždy toužila.

Faktory, které ovlivňují tvar a velikost prsou

Během života ženy se prsa vyvíjejí a mění se při tom jejich velikost i tvar. Výsledná podoba ňader je velmi individuální a závisí především na genetických predispozicích a tělesné konstituci. Obecně by se dalo říci, že první změny začínají být patrné během dospívání. Zhruba do 13. let se dívkám zvětšují bradavky a prsní dvorce a od tohoto věku dochází k růstu prsních žláz. Mezi 14.–18. rokem se vývoj prsou ukončuje a prsní žlázy jsou plně vyvinuté. 

Během těhotenství a kojení dochází k dalším proměnám, protože v tomto období se zvětšuje mléčná žláza. Ve chvíli, kdy žena přestane kojit, se mléčná žláza opět zmenšuje. Změny velikosti prsní žlázy v důsledku kojení, většímu přírůstku nebo úbytku váhy mají vliv také na elasticitu kůže na prsou. Při opakovaném zvětšování a zmenšování ňader může docházet ke ztrátě pružnosti a kvality kůže. To způsobuje poklesávání prsou, ztrátu pevnosti, změnu jejich velikosti, tvaru a v některých případech také vznik asymetrie.  

Přirozená a krásně tvarovaná ňadra zvýší vaše sebevědomí

Augmentace je invazivní zákrok, u kterého existuje několik možností, jak dodat ňadrům větší objem. Klasický způsob je zvětšení prsou prostřednictví implantátu a v tomto případě lze vybírat ze dvou variant, jak ho umístit. Velmi moderním a čím dál oblíbenějším způsobem je zvětšení prsou vlastním tukem. Augmentaci je také možné spojit s modelací prsou (mastopexe). Tento zákrok sám o sobě běžně probíhá bez implantátů, ale je možné obě operace efektivně propojit.

Výběr metody zvětšení prsou je vždy kombinací přání ženy, která touží po plnějším dekoltu, a lékaře, který pro ni zvolí nejvhodnější variantu na základě jejích tělesných dispozic. Plastický chirurg také rozhodně, jestli je možné spojit augmentaci s modelací prsou.

Zvětšení prsou implantáty

Zvětšení prsou je na klinice plastické a estetické chirurgie Clinic for Luck velmi oblíbený zákrok, u kterého je možné garantovat dobré výsledky, a jeho efekt je okamžitě viditelný. Klientky jsou po zákroku spokojené a mnoho z nich si pochvaluje nejen fyzický vzhled, ale také zvýšené sebevědomí díky přirozenému vzhledu dekoltu s většími ňadry. 

Zvětšení prsou silikonovými implantáty

Zvětšení prsou implantáty je zákrok, který má při dodržení všech doporučení plastického chirurga velmi dlouhotrvající efekt. Proto je dobré věnovat výběru implantátu dostatečnou pozornost. Každá žena má o svých budoucích ňadrech jiné představy, ale vždy by měla vycházet z odborného posudku lékaře, který pro ni navrhne ten nejvhodnější prsní implantát.

Na jeho výběru se podílí několik faktorů. Důležitá je požadovaná velikost prsou, jejich stávající i budoucí tvar a značka implantátu. Výsledek pak bude kombinací přání klientky a doporučení lékaře, který posoudí každý případ individuálně. Před první konzultací na vybrané klinice plastické chirurgie by si měla žena, která plánuje zvětšení prsou, rozmyslet několik věcí. V první řadě je důležité lékaře seznámit s tím, jak velká prsa si představujete, a jestli vám jde v první řadě o velikost nebo spíše přirozenější tvar.

Na naše blogu zjistíte, jaký je nejlepší typ prsního implantátu

Lékař pak vaše požadavky zhodnotí na základě dalších parametrů. V úvahu se berou hlavně tělesné proporce, jako je šířka a obvod prsou, šíře ramen, tvar, šířka a obvod hrudního koše, šíře boků, jejich poměr vůči pasu a také vzdálenost mezi prsy. V případě výběru nevyhovujícího implantátu může být výsledný dojem neestetický a v některých případech i způsobovat zdravotní komplikace.

Při výběru ideálního implantátu se setkáte s celou škálou tvarů a velikostí od řady výrobců. Při volbě mezi nimi se obvykle zvažují čtyři parametry – velikost, tvar, obsah a povrch. Díky těmto parametrům je možné definovat výsledný tvar poprsí. Obecně klientky chtějí buď plný dekolt, přirozený vzhled, optické zeštíhlení nebo rovnoměrnou siluetu. Aby bylo možné garantovat 100% naplnění představ klientky a dlouhodobý efekt zákroku, doporučuje se podstoupit zvětšení prsou až ve chvíli, kdy už žena neplánuje těhotenství. Prsní implantáty sice kojení nijak nebrání, ale není možné garantovat trvalý efekt operace.

Čtěte, jak spolu souvisí plastika prsou a kojení.

Prsní implantáty

Na klinice Clinic for Luck používáme prvotřídní německé implantáty Polytech, se kterými máme jako lékaři dlouhodobě vynikající výsledky a naše klientky velmi dobré zkušenosti. Firma Polytech má 70letou tradici a značkové prsní implantáty jsou jako jediné na světě speciálně upravené díky nejmodernějším technologiím. Na rozdíl od běžných prsních implantátů působí vizuálně i pocitově přirozeně. Pacientky u nich mají záruku menšího výskytu kapsulární kontraktury a rizika nežádoucích rotací. 

Implantáty jsou vyplněny nově vyvinutým kohezivním gelem Easyfit od prověřeného výrobce NuSil a na výběr je z texturované a mikropolyuretanové povrchové úpravy. Díky tomu pacientky implantáty z drtivé většiny dobře přijmou a minimalizuje se riziko komplikací po zákroku. Kromě implantátů Polytech se používají také implantáty Motiva a v případě žádosti klientky i implantáty Mentor.

Zvětšení prsou vlastním tukem

Velmi oblíbenou a vyhledávanou metodou je zvětšení prsou vlastním tukem, tzv. lipostransfer. Jedná o zajímavý způsob, jak spojit augmentaci s liposukcí, při které se zbavíte přebytečného tuku z problematických partií. Tento tuk (respektive tukové a kmenové buňky oddělené od dalších látek) je pak použitý na výplň prsou. Vlastní tuk je ideální materiál pro zvětšení prsou, protože se jedná pro tělo o vlastní buňky. Kromě zvětšení prsou se vlastní tuk používá také na zvětšení hýždí nebo rtů, výplň jizev a vrásek nebo pro omlazení ženského genitálu. 

Zvětšení prsou implantáty

Pro koho je vhodné zvětšení prsou?

Augmentaci může podstoupit jakákoli zdravá žena, která není s velikostí svého poprsí spokojená nebo dokonce kvůli malým prsům trpí psychickou nepohodou. Často se stává, že mají ženy problémy s nakupování spodního prádla a plavek nebo se staly terčem nemístných poznámek. Všechno to jsou relevantní důvody pro podstoupení augmentace. V případě, že má žena malá prsa už od dospívání, může za to genetika nebo vrozené vývojové poruchy. Příčinou může být ale také prudký pokles tělesné váhy, úraz, těhotenství a kojení nebo úbytek žlázové tkáně věkem. Augmentací prsou se také vyřeší jejich nesouměrnost.

Operaci lze provést až po dosažení plnoletosti, protože až v 18 letech jsou mléčné žlázy plně vyvinuté. Jinak nemá zákrok žádná omezení a záleží jen na vašem zdravotním stavu a individuální dohodě s plastickým chirurgem. Podstoupit zákrok se nedoporučuje v případě, že plánujete těhotenství. Augmentace sice nemá vliv na vývoj plodu, těhotenství nebo kojení, nicméně během nich probíhají výrazné tělesné změny. Vzhled a tvar prsou pak není možné dlouhodobě garantovat. Pokud plánujete potomka, je rozumné odložit zvětšení prsou minimálně rok po ukončení kojení. V takovém případě můžeme zaručit vynikající výsledky.

    Kdy podstoupit zvětšení prsou?

    Zvětšení prsou může podstoupit každá zdravá žena v dobré fyzické kondici po 18. roku věku. Většina lékařů ale doporučuje s augmentací pár let počkat (cca do 22 let), kdy je vývoj prsou definitivně ukončený. Mnoho dívek s drobnějšími ňadry si přeje mít plnější dekolt už od dospívání. S přihlédnutím k hormonálním změnám v dospělosti se vyplatí operaci odložit až na dobu, kdy jsou ňadra plně vyvinutá.

    V ideálním případě by měly ženy uvažovat o augmentaci prsou až ve chvíli, kdy už mají děti nebo žádné neplánují. Zvětšení prsou implantáty i vlastním tukem v žádném případě neohrožuje průběh těhotenství nebo schopnost kojení. Nicméně během obou těchto období se zvětšuje mléčná žláza a také v těle ženy dochází k hormonálním změnám, které mohou mít negativní vliv na původní efekt augmentace. Lékaři v takových případech nemohou zaručit 100% výsledek. 

    Ideální čas na zvětšení prsou je ve chvíli, kdy už žena neplánuje děti.

    Pokud se žena rozhodne pro augmentaci po porodu, měla by od něj uplynout doba alespoň jednoho roku a žena už nesmí v žádném případě kojit. Zároveň je vhodné brát v potaz také celkovou situaci. V případě, že se žena podstoupí zvětšení prsou rok po porodu, bude si muset zajistit pomoc s péčí o dítě. Po zákroku totiž zůstává 1–2 dny na pozorování na klinice a teprve po 6 týdnech je možné tělo plně zatížit. 

    Plastičtí chirurgové z kliniky Clinic for Luck se shodují, že nejčastějšími zájemkyněmi o zvětšení prsou jsou ženy kolem 40 let. Výjimkou ale nejsou ani mladší ani starší pacientky. V tomto věku už drtivá žen neplánuje další potomky a zároveň začíná na ňadrech pociťovat vliv stárnutí, gravitace a ztráty elasticity kůže. 

    Věk ale není pro zvětšení prsou rozhodující (kromě spodní hranice 18 let). Důležité je, že žena musí být zdravá a ideálně mít dobrou kondici. Augmentace je invazivní zákrok, který probíhá v celkové anestezii, a proto je nutné, aby ho žena zdárně zvládla. Navíc dobrý fyzický stav urychluje i následnou rekonvalescenci po operaci.  

    Zvětšení prsou implantáty

    Co se bude dít před zákrokem?

    Před každým chirurgickým zákrokem je nutná konzultace s lékařem a anesteziologem. Plastický chirurg vyslechne vaše konkrétní potřeby, přání a požadavky. Na základě toho navrhne výsledný tvar prsou, velikost a typ implantátu a způsob vložení. Následně vám vysvětlí průběh operace a zodpoví veškeré dotazy. Před operací se také setkáte s anesteziologem, který doporučí nejvhodnější formu anestezie. Pacientka by měla být v dobrém zdravotním stavu a v případě předchozích onemocnění dostatečně dlouho po rekonvalescenci. Přesnou dobu určí ošetřující lékař podle konkrétní situace.

    Předoperační vyšetření je standardní a čeká vás odběr krve, moči a EKG. Nesmí být starší než deset dní a provede jej praktický lékař. V případě vašeho zájmu můžete předoperační vyšetření podstoupit přímo na naší klinice. Nedílnou součástí předoperačního vyšetření je také sonografické a mamografické vyšetření prsou, které si pacientka musí před zákrokem zajistit. Minimálně 3 týdny před zákrokem je nutné vysadit hormonální antikoncepci a neužívat léky na ředění krve. Před samotným zákrokem v celkové anestezii se nesmí 6 hodin jíst ani pít.

    Zvětšení prsou a zdravotní pojištění

    Zdravotní pojišťovny zvětšení prsou nehradí. Jedná se totiž o zákrok kosmetické plastické chirurgie, který je mimo tabulky zdravotních pojišťovat. Ty proplácejí pouze zákroky, které jsou nutné ze zdravotních důvodů. Zájemkyně o augmentaci si tak musí operaci uhradit sami.

    V případě prsou pojišťovny platí pouze operace v případech, které jsou dané z onkologických příčin, genetických vad nebo pokud se jedná o zmenšení prsou, kdy velká ňadra způsobují ženě prokazatelné zdravotní obtíže.  

    Průběh zákroku při zvětšování prsou

    Operace probíhá v celkové anestezii a výkon běžně trvá 1 až 2 hodiny. Implantáty se obvykle dávají pod prsní sval nebo pod mléčnou žlázu a tedy nad prsní sval. Lékař provede 4–5 centimetrů dlouhý řez v podprsní rýze nebo podél okraje prsního dvorce. Pokud je součástí augmentace také modelace prsou, je nutné počítat s větším počtem i rozsahem řezů. 

    Veškeré informace o průběhu konkrétní operace vám vysvětlí lékař během odborné konzultace už před zákrokem a zároveň vám ukáže, kde zůstanou jizvy. Při operaci se standardně používají vstřebatelné stehy. Na závěr se jizvy překryjí sterilní gázou a pacientce je nasazena speciální kompresní podprsenka, kterou je nutné nosit 6 až 8 týdnů po zákroku 24 hodin denně. Hlavním účelem zákroku jsou krásná ňadra, která působí na pohled i na dotek přirozeně.

    Pooperační režim a rekonvalescence po zvětšení prsou – otázky a odpovědi

    Jak probíhá pooperační péče po augmentaci?

    Po zákroku je pacientka 1–2 dny hospitalizovaná a poté propuštěna do domácího ošetřování. Zhruba týden je nutné být v klidovém režimu, při kterém by nemělo být namáháno prsní svalstvo. Plná zátěž je možná cca po 6 týdnech, ale vždy záleží na individuálním stavu pacientky a rozhodnutí lékaře.

    Musím chodit na pravidelné kontroly?

    Ano. Pravidelné pooperační kontroly probíhají po 1, 3, 6 a 12 měsících. Otoky, krevní podlitiny a s nimi spojené mírné bolesti jsou běžné a ve většině případů do měsíce odezní. První týden po augmentaci a případné modelaci prsou je nezbytné dodržovat klidový režim a po jeho ukončení je možné prsa začít sprchovat. 

    Jak urychlím hojení po zvětšení prsou?

    Během 14 dnů po operaci by neměla pacientka zvedat ruce nad úroveň ramen. Místo řezu je možné chladit studenými obklady nebo ledovat. Od 3 týdne je vhodné zahájit tlakové masáže podle instrukcí ošetřujícího lékaře, které zabraňují deformaci jizev a snižují jejich viditelnost. 

    Kdy se můžu po zvětšení prsou vrátit k normálním činnostem?

    Dva měsíce po operaci by žena neměla vykonávat fyzicky náročné činnosti, sportovat, plavat a opalovat se. K obvyklým činnostem a plné fyzické zátěži je možné se vrátit po 2 měsících.

    Je nutné nosit po augmentaci elastickou podprsenku?

    Ano. Po samotném zákroku zůstanou zhruba týden prsa obvázána elastickým obvazem. Následující dva měsíce je nutné používat elastickou podprsenku. Podprsenku s kosticemi je možné začít nosit až po dvou měsících od zákroku.

    Je potřeba po augmentaci vyndávat stehy?

    Ne. Při zákroku jsou použity samovstřebávací stehy, které není nutné odstraňovat a samy zmizí zhruba do měsíce. Jizvy je podle doporučení lékaře možné ošetřovat krémy a gely pro rychlejší hojení. 

    Kolem jizev se objevily boule. Co s nimi dělat?

    V některých případech se jizvy mohou hojit až rok a je nutné jim nechat čas, aby vyzrály. Boule kolem jizev je možné zmenšit pravidelnými tlakovými masážemi, ideálně mastným krémem, a používáním kompresního prádla. V případě přetrvávajících obtíží je nutné kontaktovat lékaře.

    Budu moci po zvětšení prsou kojit?

    V drtivé většině případů nemá augmentace prsou na kojení žádný vliv. Pro dosažení 100% efektu zákroku se ale zvětšení prsou doporučuje ženám, které už těhotenství neplánují. 

    Komplikace po zákroku

    V současné době je chirurgie na tak pokročilé úrovni, že riziko pooperačních komplikací je minimální. Jako u všech chirurgických zákroků spočívá mírné riziko v infekci, které se dá vhodnou péčí předejít, a krvácení či vznik větší krevních podlitin, jež pouze prodlužují dobu rekonvalescence.

    Po zvětšení a modelaci prsou, vždy zůstanou jizvy, jejichž viditelnost lze ale vhodnou péčí zásadním způsobem minimalizovat. Hrozí také riziko tzv. kapsulární kontraktury, kde tělo vytvoří kolem povrchu implantátu velkou jizvu. Nejčastěji se může vyskytnout do půl roku po operaci, ale jsou známy i případy, kdy se objevila až po několika letech. 

    Pokud máte dojem, že něco není v pořádku, kontaktujte obratem svého lékaře. Nejúčinnější prevencí jsou pravidelné kontroly. Všechny rizika záleží na mnoha faktorech a individuální formě zákroku, a proto je nelze předem přesně stanovit.

    Jak dlouhodobý je efekt zvětšení prsou?

    Každá žena je individuální případ a není možné obecně určit, jak dlouho efekt sexy prsou vydrží. Lékaři se ale shodují, že efekt augmentace je velmi dlouhodobý. Záleží hlavně na samotné pacientce, jak bude dodržovat doporučení lékaře a starat se o svou fyzickou kondici. Proces stárnutí a ztráty elasticity kůže je nevyhnutelný, ale správnou životosprávou a zdravým životním stylem jej lze účinně zpomalit. V případě potřeby je možné zákrok zvětšení prsou opakovat.

    Augmentace ve zkratce

    Anestezie celková
    Doba trvání výkonu 1–⁠2 hodiny
    Hospitalizace 1–⁠2 dny (i o víkendech – zákrok v sobotu, propuštění v neděli)
    Propuštění po zákroku není možné řídit motorová vozidla, nutnost doprovázející osoby
    Elastická podprsenka nosit 6–⁠8 týdnů po zákroku
    Sprcha týden po zákroku bez sprchy
    Extrakce stehů není nutná
    Kontrola 1, 3, 6 a 12 měsíců po zákroku
    Sport 6 týdnů po zákroku bez sportu a plné fyzické zátěže
    Sauna, solárium a opalování není možné 2 měsíce po zákroku
    Pracovní neschopnost 2–⁠4  týdny
    Úplné zhojení 2–⁠3 měsíce

    Video - zvětšení prsou

    Video na email

    Video ze zákroku

    Chcete se podívat na ukázkové video ze zákroku prováděného panem MUDr. Giebelem? Zanechte nám email a my vám video pošleme.