Liposukce je zákrok, díky kterému je možné z určitých patií lidského těla natrvalo odstranit nadbytečný tuk. Díky tomu mohou lékaři vymodelovat vaši postavu do požadovaných tvarů a zbavit ji tak nevzhledných faldíků, které nejde odstranit ani cvičením a správnou životosprávou. Liposukce má několik variant. Při invazivním zákroku se tukové zásoby odsávají jehlou, při neinvazivním zákroku dojde k rozpuštění tuku v organismu. Pro každého je vhodný jiný postup, který určí lékař. Největší rozdíly jsou mezi muži a ženami, protože mají jiný typ tuku, který se ukládá odlišnými způsoby. Proč je tedy liposukce u žen úspěšnější než u mužů? 

Co v článku najdete

  1. Co je to liposukce
  2. Liposukce – ženy versus muži
  3. Jak probíhá liposukce
  4. Liposukce a další zákroky
  5. Pro koho je vhodná liposukce
  6. Trvalé výsledky liposukce

Co je to liposukce

Liposukce je souhrnný název pro několik invazivních i neinvazivních zákroků, při nichž dochází k odstranění tukových buněk a podkožního tuku téměř z jakékoli problematické partie na lidském těle. Je to rychlá a efektivní cesta, jak se zbavit tukových polštářků, které nejdou shodit ani intenzivním cvičením a dodržováním zdravého životního styl. Liposukce je navíc výhodná v tom, že jsou tukové buňky odstraněny permanentně a v daném místě se tuk v budoucnu již nikdy nebude ukládat.

Liposukce patří spolu s operací očních víček mezi jedny z nejoblíbenějších zákroků plastické estetické chirurgie. Vyhledávaná je především proto, že se jedná o poměrně snadný zákrok, jehož výsledky jsou patrné ihned, je velmi efektivní a jedná se o trvalé řešení problému s tukovými polštářky. Navíc není po zákroku nutná dlouhá rekonvalescence. Díky liposukce má každý vysněnou a krásně vymodelovanou postavu na dosah ruky. 

Odsátí tuku je možné provést v oblasti:

  • krku a podbradku
  • rukou a podpaží
  • zad
  • břicha
  • hýždí
  • stehen, lýtek a kotníků

Liposukce – ženy versus muži

Liposukce je vhodná pro všechny zdravé ženy a muže, kterým se nedaří přebytečná kila shodit redukční dietou ani pravidelným cvičením. Jak upozorňují lékaři z Clinic for Luck, liposukce není řešením problému obezity. Lidé s velkou nadváhou by měli před zákrokem nejprve výrazně zhubnout. Typ liposukce pak ovlivňuje kromě jiných faktorů také pohlaví.

Rozložení tuku u mužů a žen je totiž odlišné. U většiny žen se geneticky podkožní tuk ukládá především v hýždích a stehnech (tzv. gynoidní typ). U mužů pak převládá tvz. androidní typ, u kterého je nejproblematičtější oblastí při ukládání tuku trup a hlavně břicho. Právě tento genetický typ stojí za problémem, kterému se lidově říká „pivní břicho“. Nicméně v případě „pivního břicha“ není liposukce řešením, protože se jedná o tuk uložený v dutině břišní a liposukce dokáže odstranit jen podkožní tuk.

Na rozdíl od žen je u mužů při liposukci ještě jedna komplikace. Mají totiž tukové buňky protkané vazivem, díky čemuž je u nich liposukce obtížnější a často je potřeba volit i jiné metody než klasickou invazivní liposukci. Velkou výhodou pak je, když lze použít i jiné metody, jako je například ultrazvuková liposukce.

Podívejte se, jaké existují typy liposukce

    Jak probíhá liposukce

    Způsobů, jak odstranit z těla podkožní tuk, je několik, ale všechny jsou založené na principu odsátí tukových buněk z těla. Při tomto zákroku vzniknou v tkáni prázdné prostory, a proto je potřeba, aby liposukci prováděl zkušený lékař, který dokáže odsát tuk rovnoměrně. Množství odsátého tuku je velmi individuální, ale obvykle by nemělo přesáhnout 5 % váhy pacienta. V některých případech také není možné odsát veškerý tuk najednou, ale je nutné podstoupit více zákroků.

    Typy liposukce:

    • klasická liposukce – mechanické odsátí tuku
    • ultrazvuková liposukce – odsátí tukových buněk po jejich narušení ultrazvukem
    • vibrační liposukce – odsátí tuku vibrující kanylou, která usnadňuje odstranění tukových buněk

    Liposukce se běžně provádí v celkové anestezii a obvykle trvá 1–2 hodiny, ale jsou případy, kdy lze provést liposukci i v lokální anestezii. Při jednom zákroku je možné odsát tuk na více místech, ale lékaři obvykle doporučují podstoupit více zákroků pro každou jednotlivou partii. Při oddělení liposukcí jednotlivých oblastí je možné zaručit co nejlepší výsledky. Po zákroku v celkové anestezii je nutná jednodenní hospitalizace, po které se doporučuje týdenní domácí klidový režim. Zhruba po měsíci je možné fungovat v režimu plné zátěže. Po celou dobu je nutné nosit kompresní prádlo, aby došlo k úplnému zhojení.

    Průběh liposukce u žen a mužů se neliší, jen u mužů je zákrok obtížnější, protože u nich je tuk více prostoupený vazivem. Zatímco u žen často k dobrému výsledku stačí klasická liposukce, u mužů se k tomu využívá kombinace s dalšími technikami. Tukové buňky se díky nim naruší a odsátí tuku je snadnější. Naopak výsledky liposukce u mužů jsou lepší. Větší míra vaziva v podkoží sice více komplikuje odsávání tuku, ale po zákroku se kůže vypne mnohem rychleji a výrazněji. 

    Liposukce a další zákroky

    Většina zákroků plastické estetické chirurgie se nedá kombinovat s jinými operacemi. Liposukce je v tomto ohledu výjimkou a lze ji spojit s řadou dalších. Odsátý tuk je možné použít na nejrůznější korekce, výplně, omlazení nebo zvětšení tělesných partií a jedná se o zajímavou možnost moderní plastické chirurgie. Vzhledem k povaze podkožního tuku je spojení liposukce s jinými zákroky častější spíše u žen, ale není výjimkou ani u mužů.

    Velmi oblíbenou kombinací je spojení liposukce s plastikou břicha. Při liposukci se odsaje přebytečný podkožní tuk a v rámci abdominoplastiky dojde ke zpevnění břišních svalů a odstranění povislé kůže. Právě plastika břicha je vyhledávaný zákrok u žen i u mužů. Tuk po liposukci se dá použít také na augmentaci prsou při zvětšení nebo modelaci, zvětšení rtů, korekci vrásek a jizev, omlazení ženského genitálu a další zákroky. 

    Tvarování a modelace tělesných partií vlastním tukem jsou vhodné spíše pro ženy. U mužů by například připadalo v úvahu vytvarování břicha do tvaru six pack (tzv. pekáč buchet), které se ale nedoporučuje, protože by mohlo dojít k deformacím. Pokud muž pravidelně cvičí, má tyto svaly schované pod vrstvou tuku, kterou se mu ale ani fyzickou aktivitou nepodařilo shodit. Po liposukci pak tyto břišní svaly přirozeně vyniknou. 

    Pro koho je vhodná liposukce

    Liposukci může podstoupit každá zdravá žena i muž po dosažení dospělosti. Horní hranice není přesně definovaná a lékař se vždy rozhoduje podle individuálního stavu klienta. Svou roli nehraje pouze zdravotní stav, ale také elasticita kůže, která se velkou měrou podílí na výsledku liposukce. Tento zákrok není řešením obezity, ale pouze pomáhá redukovat přebytečný podkožní tuk v partiích, které se nedaří zhubnout dietou nebo cvičením. 

    Kontraindikace liposukce:

    • obezita (BMI více než 30)
    • kardiovaskulární choroby
    • poruchy srážlivosti krve
    • věk 50+ (podle individuální situace)

    Trvalé výsledky liposukce

    Tukové buňky se v lidském těle tvoří v pubertě (mezi 14–18 rokem věku). Pak je jejich vývoj ukončen a dále se nemnoží ani nedělí. To znamená, že se v dospělosti nové tukové buňky netvoří, pouze se mění jejich velikost. Při zachování správné životosprávy tak po liposukci nehrozí, že by se v dané partii dalo opět přibrat. 

    Během liposukce není možné odebrat všechny tukové buňky z podkoží, protože je vždy nutné nějaké zachovat. Při nárůstu váhy se pak tyto buňky mohou opět zvětšovat. Proto je tak důležité si po zákroku hlídat, aby nebyl váhový přírůstek v řádu několika kilogramů. V opačném případě je pak možné liposukci v dané partii opakovat, i když výsledky operace není možné 100% garantovat jako v prvním případě. Tkáň v podkoží je totiž po první liposukci zjizvená a množství odebraných buněk bude menší.

    Liposukce je ideální řešení v případě, že i při zachování správné životosprávy a pravidelném cvičení nedošlo k zeštíhlení určitých partií. Je to šance, jak si dopřát vysněnou postavu a zvýšit si sebevědomí. 

    Máte zájem o nezávaznou konzultaci? Kontaktujte nás

    Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.