Pro krásnou pleť je základem pravidelná péče, zvláště v zimních měsících, kdy je pokožka ohrožená chladem, mrazem a změnami teplot. Na trhu je k dispozici celá škála přípravků a preparátů pro nejrůznější typy pleti a pro všechny věkové kategorie. Pomocnou ruku umí podat i plastická a estetická chirurgie. Velmi důležitou roli hraje ale také tak obyčejná a běžná věc, jako je voda. Zdravá pleť dokáže přirozeně zadržovat zásoby vody v těle, a pokud je dostatečně hydratovaná, je krásně vypjatá, hladká a prozářená.

Co v článku nejdete?

Efektivní hydratace pokožky

Voda tvoří více než polovinu hmotnosti v lidském těle, které nedokáže bez dostatečné hydratace správně fungovat a to platí i pro pokožku. Děti po narození mají v těle až 80 % vody a toto množství se v průběhu života snižuje. U dospělých množství vody klesá zhruba na 50 %. Jak tedy zajistit, aby měla kůže co nejdéle mladistvý vzhled i přes s věkem klesající množství vody v těle?

Hlavním důvodem, proč se s přibývajícím věkem snižuje množství vody v těle, je úbytek kyseliny hyaluronové. Jedná se o látku, která se v těle přirozeně nachází a je součástí všech tkání, včetně kožní tkáně. Funkce kyseliny hyaluronové spočívá v tom, že na sebe váže vodu, a množství, které na sebe dokáže navázat, mnohonásobně přesahuje její objem. Právě díky ní jsou tkáně pružné, pevné a odolné vůči námaze a negativním vnějším vlivům. Významnou roli hraje také při regeneraci a hojení.

V mládí je v těle kyseliny hyaluronové dostatek a její úbytek se nejčastěji projevuje vznikem vrásek a ochablou pletí. Dobrá zpráva je, že tuto látku lze tělu dodat i uměle. První příznaky stárnutí lze řešit nejrůznějšími krémy a séry s vysokým obsahem kyseliny hyaluronové nebo konzumací preparátů, ve kterých je obsažena. V případě viditelnějších projevů je možné podstoupit nejrůznější zákroky na klinice estetické a plastické chirurgie. Tato látka se používá například i k zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou

Trápí vás povislá kůže a vrásky?

Sjednejte si konzultaci na Clinic for Luck a naši odborníci vám navrhnou nejvhodnější řešení.

Výplně kyselinou hyaluronovou

 

Péče o pokožku zvenku i zevnitř

Pro efektivní hydrataci pokožky je také nutné zajistit, aby měla kůže dostatečnou ochrannou vrstvu. Tu zajišťují tukové buňky, které vytvářejí jakousi hydratační bariéru. Ochranná vrstva pomáhá kůži zamezit úniku vody a zachovat si vlhkost. Zároveň funguje jako štít proti negativním vlivům venkovního prostředí. V mládí jsou tyto tukové buňky přirozeně obsažené v pokožce. S přibývajícím věkem je pak nutné tuto ochrannou bariéru posílit prostřednictvím vhodně zvolených krémů a dalších kosmetických přípravků.

Ideální je vsadit na hydratační krémy, které obsahují vodu. Pro suchou pleť je pak možné tyto krémy kombinovat s hutnějšími přípravky s vyšším množstvím oleje. Lehčí krémy jsou vhodné na léto a mastnější přípravky na zimu nebo na noc. Zvláště v létě by se mohla pokožka pod mastným krémem takzvaně „dusit“ a hrozila by tvorba pupínků. Vhodná jsou také séra, která mají jemnou strukturu, a kůže je snadno absorbuje. Zároveň je v nich velký podíl nejrůznějších aktivních látek, které podporují mladistvý vzhled pokožky.

Krémy, séra a další preparáty dokážou ochránit pokožku zvenčí a nahradit buňky a tkáně, které s věkem začínají ztrácet své vlastnosti. Důležité je ale také vodu doplňovat a hydratovat tělo zevnitř. Lékaři se shodují v tom, že každý dospělý člověk by měl denně vypít zhruba dva a půl litru vody. Ideální je čistá pramenitá voda, ale je možné ji kombinovat s minerálními vodami, džusy a dalšími nealkoholickými nápoji obsahujícími vodu. Je vhodné se vyhýbat nápojům, které tělo naopak odvodňují, jako je například káva nebo alkohol.

Profesionální péče o pleť

Dostatečná hydratace pokožky v podobě pravidelného doplňování tekutin a používání vhodných kosmetických přípravků a dalších doplňků je velmi účinná prevence. S přibývajícím věkem nebo působením negativních vlivů okolního prostředí ale tento typ péče nemusí stačit. V takové chvíli je čas na konzultaci s odborníkem na estetickou medicínu. Na klinice plastické a estetické chirurgie je vám k dispozici tým zkušených lékařů.

Po úvodní konzultaci, při které lékař zhodnotí stav pokožky a vaše potřeby, vám bude navrhnuto nejvhodnější ošetření. Řada z nich dokáže problémy, jako jsou vrásky nebo povislá kůže, napravit a zároveň také fungují jako prevence. V případě větších problémů, je možné podstoupit některý ze zákroků, jako je například facelifting, díky kterému lze oklamat příznaky stárnutí.

Síla přírody v květinových vodách

Při péči o pleť i zdraví používaly ženy květinové vody už od pradávna. Jejich příprava je velmi jednoduchá a účinky blahodárné. Stačí vhodit do destilované vody požadované květy a vodu zahřát. Díky teplu a procesu macerace se do vody uvolní všechny prospěšné látky a esence. Znát je můžete také pod názvem hydroláty, hydrosoly nebo aromatické vody. 

Na rozdíl od esenciálních olejů, jsou lehčí, účinně hydratují pokožku a dodávají jí potřebné živiny. Díky své jemnosti jsou ideální pro osvěžení pleti. Zároveň je po nich možné používat další kosmetické přípravky. Obvykle jsou k dispozici ve formě tonika, spreje, čistící vody nebo se dají použít do koupele. 

Výhodou květinových vod je jejich univerzálnost, protože jsou vhodné pro jakýkoli typ pleti a dokonce i pro jemnou dětskou pokožku. Pro své vynikající hydratační a zklidňující účinky jsou blahodárné pro suchou a citlivou kůži. Kromě péče o pleť se používají také při aromaterapii, jako doplněk stravy a pomocník při léčení běžných nemocí. Květinové vody jsou vhodné například v boji s celulitidou

Oblíbené květinové vody a jejich účinky

Kromě hydratace kůže jsou květinové vody řešením pro další řadu problémů. Díky svým antibakteriálním a antioxidačním vlastnostem pokožku čistí, zklidňují podráždění, pomáhají s kožními problémy nebo zmírněním projevů věku, životního prostředí a životosprávy, jako jsou například pigmentové skvrny nebo kruhy pod očima. Přírodní kosmetika nikdy nemůže nahradit odbornou lékařskou péči estetické medicíny, ale je jejím vhodným doplňkem.

Růžová voda – krásná jako růže

Růžová voda má prokazatelně protizánětlivé, antioxidační a antibakteriální účinky. Je účinná při obnově ochranné bariéry pleti, kterou zároveň přirozeně hydratuje. Díky růžové vodě získá pleť prozářený a zdravý vzhled, protože podporuje regeneraci pokožky. Je vhodná nejen k ošetření pleti, ale také vlasů. Vůně růžové vody zmírňuje stres a úzkosti a její konzumace zase napomáhá nastartovat metabolismus. 

Heřmánková voda – přírodní všelék

Heřmánková voda patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější květinové vody. Díky svým uklidňujícím, šetrným a silně antibakteriálním účinkům je používaná především při péči o dětskou a citlivou pokožku. Je vhodná pro léčbu podrážděných očí, při nachlazení, pomáhá na otoky, tmavé kruhy pod očima nebo pigmentové skvrny. Díky používání heřmánkové vody se pleť rozjasní a sjednotí. Vlasům umí dodat lesk a oživit jejich barvu.

Levandulová voda – pohoda a úleva

Levandule má v mnoha kulturách své výhradní místo díky svým všestranným vlastnostem. Slouží jako odpuzovač hmyzu, používá se při aromaterapii, protože dokáže navodit psychickou pohodu, a v neposlední řadě také při péči o pleť. Vhodná je pro mastnou pokožku se sklonem k akné a má silné antibakteriální účinky. Používá se na vlasy jako pomocník s roztřepenými konečky nebo k léčbě drobných řezných poranění, odřenin a popálenin.

Mátová voda – osvěžení a stimulace

Mátová voda je extrémně osvěžující, chladí a dodává energii. Je vhodná především pro mastnou a problematickou pleť se sklony k akné. Účinně dokáže řešit problémy pokožky, která produkuje nadměrné množství kožního mazu jak v oblasti obličeje, tak ve vlasech. Dokáže zmírnit zarudlou kůži v důsledku nadměrného opalování, podráždění nebo popálení. Uklidňuje, dodává energii a má antiseptické účinky. Lze ji používat vnějškově i vnitřně.

MUDr. Pavel Giebel

Online poradna V poradně Vám rádi odpovíme na Vaše dotazy ohledně plastické chirurgie. Vložte dotaz a my Vám co nejdříve odpovíme.

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.