Projevy stárnutí není možné úplně zastavit, ale je velmi dobře možné je zásadním způsobem zpomalit. V důsledku přibývajících let rty ztrácejí tvar, velikost a plnost. K tomu dochází nevyhnutelným úbytkem kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové. Právě aplikací poslední jmenované látky můžete na mnoho měsíců zvrátit čas a dopřát si mladistvý vzhled. Vyzkoušejte svatý grál estetické medicíny.

Variabilita přípravků

Přípravky na výplň rtů vyrobené z kyseliny hyaluronové mají různé složení a liší se podle zasíťování (hustoty), viskozity, koncentrace a dalšími složkami, které přípravek obsahuje. Někdy se do výplní přidávají také antioxidanty nebo anestetika.

Díky tomu, že je kyselina hyaluronová pro organismus přirozená, je obvykle velmi dobře přijímána v jakékoli koncentraci. Konkrétní přípravek vám vždy doporučí ošetřující lékař na základě vašich přání a aktuálního zdravotního stavu. Obvykle platí, že čím méně je kyselina hyaluronová zasíťovaná, tím více hydratuje a naopak méně zvětšuje objem rtů.   

Jak kyselina hyaluronová funguje?

Kyselina hyaluronová má velmi vysokou schopnost na sebe vázat vodu a mnohonásobně zvyšovat svůj objem. Tento proces začne okamžitě ve chvíli, kdy je aplikovaná do rtů. Ty jsou pak už po prvním zákroku plnější, pružnější a krásně hydratované. Pro zvětšení rtů se používá synteticky vyráběná kyselina s různou mírou hustoty.

Korekce a modelace rtů pomocí kyseliny hyaluronové má okamžitý efekt, a pokud byla správně aplikovaná, rty vypadají naprosto přirozeně. V tomto ohledu jsou velmi důležité zkušenosti lékaře, který určí správnou viskozitu a zasíťování tak, aby se kyselina ve rtech rovnoměrně rozprostřela, netvořila hrudky a nedošlo k takzvanému překorigování (nepřirozené zvětšení rtů a nesymetrické kontury). 

Vzhledem k tomu, že kyselina hyaluronová je pro tělo přirozená látka, dochází k jejímu postupnému vstřebávání. Efekt trvá zhruba 6 –10 měsíců a velmi záleží na několika aspektech. Na účinek má vliv typ výplně, věk klienta, jeho metabolismus a v neposlední řadě také celkový životní styl.

Zbavte se:

  • Úzkých rtů
  • Pokleslých koutků
  • Nevýrazného tvarování úst
  • Asymetrických kontur

Co je to kyselina hyaluronová – výskyt a využití

Kyselina hyaluronová je komplexní polysacharid a jedná se o látku, která se přirozeně vyskytuje v lidském organismu. V těle ji najdeme v podobě tekutiny, která se zásadním způsobem podílí na hydrataci a pružnosti kůže, tkání a pojiv. 

„Kyselinu hyaluronovou najdete v očích, kloubech a kůži.“

Podobně jako u jiných látek v těle, dochází i u kyseliny hyaluronové vlivem stárnutí k jejímu úbytku. Dobrá zpráva je, že ji vědci a lékaři dokážou získat z jiných zdrojů a do těla ji doplnit. Běžně se používá při léčbě kloubních onemocnění, popálenin, očních operacích a také v kosmetickém průmyslu.  

„Molekula kyseliny hyaluronové je vysoce odolná vůči vnějším tlakům, díky čemuž zůstávají tkáně pružné.“

V posledních letech se kyselina hyaluronová těší velké oblibě také v oblasti estetické medicíny, kde se využívá pro své skvělé výsledky při korekci, zvětšení a hydrataci rtů. Jedná se o velmi všestrannou látku, která představuje ideální výplňový materiál.

Rizika a vedlejší účinky

Injekční aplikace kyseliny hyaluronové nemá téměř žádné vedlejší účinky. Na rozdíl například od botoxu nemá vliv na funkci svalů, takže nedojde k jejich částečnému strnutí. V místech, kde lékař vpíchnul výplň, se mohou objevit téměř neznatelné modřinky, lehké zarudnutí nebo otok. Všechny tyto příznaky zmíní během 2–3 dnů.

Jak zmírnit příznaky po zvětšení rtů:

  • Vyhýbejte se extrémním teplotám (chlad, horko, sauna, solárium, přímé slunce)
  • Omezte fyzickou aktivitu
  • Šetřete mimické svaly (po zákroku se nedoporučuje návštěva stomatologa)
  • Místa vpichu a oblast kolem nich chlaďte

Jakkoli je zvětšení a hydratace rtů kyselinou hyaluronovou jeden z nejvíc bezpečných zákroků plastické chirurgie, existují situace, ve kterých by výplň neměla být aplikována. Zákrok nelze provést v případě, kdy má klient opar, infekci kolem úst nebo trpí nemocí, která postihuje imunitní systém. Procedura se také nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, zvláště pokud jsou přecitlivělé na kyselinu hyaluronovou. 

„Zvětšení a hydratace rtů kyselinou hyaluronovou umožňuje okamžitý návrat k běžným aktivitám.“

Další využití kyseliny hyaluronové

Kyselině hyaluronové se často přezdívá zázrak přírody nebo také svatý grál pro pleť. Kromě zvětšení a hydratace rtů se v estetické chirurgii i v kosmetickém průmyslu využívá k mnoha dalším věcem. Kyselina se jako blahodárná látka přidává do krémů, sér, pleťových masek a dalších elixírů prospívajících kůži. Kromě vnějšího použití se syntetická kyselina hyaluronová používá také v hlubších vrstvách kůže. Výplně se prostřednictvím malých jehliček vpraví do podkoží, kde vyplní vrásky, propadlé jizvy a celkově vyhladí pokožku. 

Na Clinic for Luck používáme různé druhy výplní s jinou konzistencí, protože každý typ výplně je vhodný pro jinou proceduru. Některé výplně se hodí pro zvětšení a hydrataci rtů, jiné pro odstranění vrásek kolem nosu a očí a další pro vyhlazení hlubokých vrásek a velkých jizev. Kyselina hyaluronová nepůsobí blahodárně jen na obličej, ale používá se také na modelaci a zdůraznění kontur krku, dekoltu a rukou. Své využití má také v gynekologii, kde její aplikace napomáhá při pocitech svědění a pálení zevního i vnějšího genitálu, k odstranění asymetrie a léčbě jizev po nástřihu hráze.  

Proč zvolit kyselinu hyaluronovou?

  • Vyplnění vrásek
  • Hydratace pokožky
  • Hojení ran bez jizev
  • Léčba suchého oka

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.