Pokud přemýšlíte o zákroku plastické a estetické chirurgie, nemusíte se příliš zabývat tím, v jakém ročním období ho podstoupíte. Mezi lidmi například panuje častý názor, že léto není ideální doba, kdy zapracovat s pomocí plastických chirurgů na svém vzhledu a postavě. To ale není pravda, záleží na každém klientovi, kdy je pro něj na zákrok a následnou rekonvalescenci nejvhodnější čas. Na druhou stranu je ale nutné podotknout, že některá období jsou pro plastickou chirurgii vhodnější, především s ohledem na zotavení. Jaro je pravý čas, kdy můžete vyladit postavu do dokonalosti, a v létě se pak sebevědomě obléknout do nových plavek nebo šatů.

Podívejte se, jak vám pomůže plastická chirurgie při přípravách na letní sezónu. 

Co v článku najdete?

Jaro ve znamení estetických zákroků

Jarní měsíce jsou pro plánování zákroků plastické a estetické chirurgie ideální čas hned ze dvou důvodů. Prvním z nich je počasí. Po mnoha plastických operacích je nutné pečovat o jizvy, udržovat je v suchu a čistotě a především je nevystavovat slunečnímu záření, aby nedošlo k nežádoucí pigmentaci a vzniku tmavých skvrn. 

To znamená omezit nebo úplně vynechat koupání v bazénech, jezerech i v moři, jizvy ošetřovat krémy s vysokým UV a zakrývat oblečením. Takové okolnosti související s plastickou operací mohou být pro některé lidi nepříjemné a limitující. Při vysokých letních teplotách se lidé více potí a pot může mít na hojení jizev negativní vliv. Jiní klienti naopak ocení, že si mohou vzít během letních měsíců na rekonvalescenci několik dnů volna.

Druhým důvodem je načasování. Na jaře začínají hřát sluneční paprsky, které jsou předzvěstí přicházejícího léta. Vrstvy zimního oblečení dokážou zakrýt ledajaký faldík nebo nedokonalost, ale letní šatník už tak lichotivý být nemusí. Na jaře zbývá do léta pár měsíců, kdy je nejvyšší čas zapracovat na vzhledu a postavě, se kterými se budete moct v létě chlubit. Po zimě patří mezi nejoblíbenější plastické operace tvarování a modelace postavy, jako je například augmentace prsou, liposukce nebo plastika břicha, omlazující zákroky, mezi kterými je velmi žádaný lifting obličeje a neinvazivní zákroky, díky nimž je možné zpomalit stárnutí pokožky nebo odstranit celulitidu.

Objevily se vám přes zimu kolem pasu nevzhledné faldíky? Mít dokonalé bříško do plavek během pár týdnů není problém.

Jarní příprava na léto

Asi jen málokdo se netěší na léto. Po dlouhých pošmourných a chladných měsících venku svítí slunce, je příjemné teplo a vy se můžete vrátit ke všem svým oblíbeným aktivitám, kterým jste se přes zimu nemohli věnovat. Může to mít ale také jeden háček, když při obměně zimního šatníku za jarní kousky zjistíte, že je vám loňské oblečení malé nebo vám nesedí. 

Ať už je příčinnou nesplněné novoroční předsevzetí, že zhubnete do plavek, nebo naopak se vám podařilo zhubnout, ale trápí vás povislá prsa nebo povolená kůže na břiše, není potřeba zoufat. Plastická a estetická chirurgie přináší rychlé, účinné a trvalé řešení vašich problémů. 

Abdominoplastika – ploché bříško bez povislé kůže

Pravidelně cvičíte a dodržujete správnou životosprávu, ale stále se vám nedaří zbavit se faldíků v břišní oblasti? Nebo jste naopak úspěšně zhubli, ale břicho je stále vystouplé? Máte povolené břišní svaly a kůži v důsledku těhotenství nebo velkého váhového úbytku? Pak je abdominoplastika tím správným řešením pro vás. Velkou výhodou tohoto zákroku je, že se provádí v několika variantách a je možný kombinovat s liposukcí.

Miniabdominoplastika

Jak už název operace napovídá, jedná se o plastiku břicha v nejmenším rozsahu. Během zákroku lékař odstraní přebytečnou a povislou kůži a podle individuální situace zpevní rozestoupené břišní svalstvo. Miniabdominoplastika neřeší odstranění tuku nebo zmenšení vystouplého břicha.

Abdominoplastika bez liposukce

Abdominoplastika bez liposukce probíhá podobně jako miniabdominoplastika. Kromě odstranění povislé kůže a zpevnění rozestoupených svalů se provádí také plastika břišní stěny, díky které se zmenší vystouplé břicho. Podle rozsahu operace může dojít k přesazení pupíku.

Abdominoplastika s liposukcí

Abdominoplastika s liposukcí je komplexní zákrok, během kterého lékař zpevní břišní stěnu a rozestoupené svaly, odstraní přebytečnou kůži a odsaje tuk z oblasti břicha. Odsátý tuk je pak možné použít k další modelaci postavy a obvykle se používá při zvětšení prsou vlastním tukem.

Plánujete augmentaci prsou a váháte mezi implantáty a zvětšením prsou vlastním tukem? Prozradíme vám vše, co jste chtěli vědět o prsních implantátech.

Modelace prsou – dokonalý dekolt v plavkách i halence

Vypouklé břicho, tukové polštářky nebo povislá kůže nejsou jediným důvodem, proč se některé ženy netěší v létě do plavek. Příčinou může být i nespokojenost se vzhledem poprsí. I v tomto ohledu má plastická a estetická chirurgie řešení v podobě modelace prsou.

Na rozdíl od zvětšení nebo zmenšení prsou nedochází ke změně velikosti. Při modelaci se upravuje tvar a pevnost ňader a umístění prsního dvorce. Díky tomuto zákroku může mít žena pevná, symetrická a hezky vytvarovaná ňadra, aniž by prsa působily nepřirozeně. Podobně jako u ostatních zákroků dbají plastičtí chirurgové na estetický výsledek, který doplňuje celkový vzhled a umocňuje vnitřní krásu.

Modelace prsou patří mezi zákroky, které je možné kombinovat s dalšími operacemi. Obvykle se jedná o zvětšení nebo zmenšení prsou. V některých případech je možné provést oba zákroky souběžně, v jiných může lékař podle individuální situace klientky rozhodnout o rozdělení operací do dvou etap. Všechny tři zákroky nabízejí řešení pro ženy, které nejsou spokojené s velikostí, tvarem a vzhledem svého poprsí nebo kvůli tomu trpí sníženým sebevědomím. Po modelaci prsou s radostí ukážete na pláži nebo u bazénu mladistvě vypadající dekolt.

Liposukce – zbavte se tuku jednou pro vždy

Liposukce patří mezi nejoblíbenější zákroky plastické estetické medicíny, kterou vyhledává celá řada klientů. Jen málokdo má přirozeně ploché břicho bez jediného gramu tuku a také pravidelný pohyb a správná životospráva nejsou zárukou perfektního bříška. Liposukce nabízí trvalé řešení, jak se zbavit nevzhledných faldíků na břiše, protože během zákroku dojde k permanentnímu odstranění tukových buněk a v oblasti ošetřených partií se tuk už nikdy nebude ukládat.

Jedním z důvodů, proč je liposukce tak žádaný zákrok, je možnost odsátí tuku i z jiných partií, než je jen břicho. Tuk se běžně odsává z rukou, podpaží, stehen, lýtek, kotníků, boků krku, podbradku nebo hýždí. Odsátý tu je pak navíc možné použít například pro zvětšení prsou, rtů nebo hýždí, modelaci dalších tělesných partií nebo ke korekci jizev a vyplnění vrásek. 

MUDr. Pavel Giebel

Online poradna V poradně Vám rádi odpovíme na Vaše dotazy ohledně plastické chirurgie. Vložte dotaz a my Vám co nejdříve odpovíme.

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.