Mezi mnoha klienty, kteří zvažují zákrok plastické estetické chirurgie, panuje často přesvědčení, že léto není vhodnou dobou na plastiku. To je ale mýtus, který není z lékařského hlediska ničím podložený. Záleží jen na individuálních preferencích klienta, aby se sám rozhodnul, kdy kliniku plastické chirurgie navštíví. Je pravda, že po některých zákrocích by se neměly jizvy vystavovat slunečnímu záření, aby nedošlo k nežádoucí pigmentaci, ale to se snadno dá vyřešit používáním krémů s vysokým UV faktorem a zakrytím operovaných partií. Naopak v létě má mnoho lidí prázdniny nebo dovolenou, během kterých mohou v klidu postoupit zákrok a dopřát si dostatek času na následnou rekonvalescenci. 

Co v článku nejdete?

Letní počasí není překážkou pro plastickou operaci

Nabídka zákroků se na klinikách plastické a estetické chirurgie během roku nijak zásadně nemění, a proto je možné podstoupit jakoukoli plastickou operaci celoročně. Zákrok sám o sobě počasí nijak neovlivňuje a jedná se spíše o následnou rekonvalescenci, při které je nutné dodržovat určitý režim a pravidla tak, aby se jizvy po operaci co nejlépe zhojily a výsledný efekt byl stoprocentní.

Během pooperačního období je po operacích, jako je například augmentace prsou, liposukce, plastika břicha, plastika genitálií a mnoho dalších, nutné nosit několik týdnů kompresní prádlo, nevystavovat operované partie slunečnímu záření a platí také zákaz koupání. To může být v létě o něco komplikovanější a složitější než v zimě, přesto to není velká překážka. 

Sám klient musí také usoudit, jak snáší teplé počasí. V případě, že mu horko nevadí, pak pro něj bude rekonvalescence snadná. Ale pokud má pacient během teplých dnů tendenci k silnějšímu pocení, mohlo by pro něj být pooperační období nepříjemné. Pokud si nejste jistí, zda je pro vás léto ideální dobou na plastickou operaci, náš tým zkušených odborníků vám ochotně pomůže zvážit všechny pro a proti.

Chcete být v létě královnou pláží a bazénů? Podívejte se, jak si dopřát dokonalé bříško do plavek

Jakkoli plastické operace v létě se běžně provádějí, řada klientů přichází na kliniky plastické chirurgie spíše na jaře, aby měli v létě dokonalou postavu do plavek a letního oblečení, nebo v zimě, kdy je pro většinu lidí rekonvalescence jednodušší. Přesto ale existuje mnoho mužů a žen, kteří z nejrůznějších důvodů preferují zákroky v létě

V letních měsících jsou prázdniny a lidé si berou dovolenou. Je tak mnohem jednodušší v klidu podstoupit zákrok, dopřát si dostatek času na plnou rekonvalescenci a do práce se vrátit jako nový člověk se zdravým sebevědomím, aniž by se někdo o plastické operaci dozvěděl. Typickými klienty, kteří se rozhodnou pro zákrok v létě, jsou učitelky a učitelé, celebrity nebo ženy s dětmi, pro které je v létě snazší najít chůvu či paní na hlídání nebo jsou děti na letním táboře. 

K tomu se přidává ještě jeden benefit. Mnoho klinik plastické chirurgie připravuje na léto nejrůznější akce, akční balíčky a slevy, díky kterým můžete za zákroky ušetřit až tisíce korun. A nemusí se jednat jen o operace, které vyžadují několikatýdenní rekonvalescenci a péči. Slevy se často vztahují i na méně invazivní zákroky, jako je zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou, operace očních víček nebo plastika uší.  

Trápí vás povislá kůže a vrásky?

Hojení ran po plastice v létě a v zimě

Pooperační péče a rekonvalescence probíhají stejně v zimě i v létě. Je nutné se vyhýbat všem faktorům, které by mohly mít na hojení ran nepříznivý vliv a negativně ovlivnit výsledek operace. U větších zákroků je nutné nosit po dobu několika týdnů kompresní prádlo a udržovat rány v čistotě a suchu, aby nedošlo k zanícení nebo infekci. 

Proto také platí po dobu rekonvalescence zákaz koupání, jak ve sladké, tak ve slané vodě. Klient by se měl vyvarovat zvýšené fyzické námaze, ale v tomto ohledu není mezi zimními a letními měsíci příliš velký rozdíl. Jizvy se nesmí vystavovat přímému slunečnímu záření, aby správně vyzrály a vybledly. Po určité době je také vhodné je začít masírovat mastnými krémy, aby se rychleji vstřebaly. Nevýhodou zákroků v létě může být větší riziko pocení a vzniku otoků, ale to vždy závisí na individuálním stavu pacienta.  

Chystáte se v létě na chirurgické odstranění nevzhledných tukových polštářků? Podívejte se na tipy na pooperační péči po liposukci

Jaké plastické operace podstoupit v létě

Jakkoli není mezi plastickou operací v létě a plastickou operací v zimě příliš mnoho rozdílů, přeci jen existují zákroky, u kterých můžete využít výhody, které letní měsíce nabízejí. Jsou prázdniny, děti odjíždějí na letní tábory nebo k prarodičům, pracovní tempo ve firmách se obvykle zpomaluje a lidé si vybírají dny dovolené. V tomto ohledu je léto ideální čas pro plastické a estetické zákroky, které vyžadují delší rekonvalescenci, a vy na ni můžete využít svou dovolenou. Druhým typem zákroků jsou neinvazivní estetické úpravy, které nevyžadují přísný režim pooperační péče.

Facelift – lifting obličeje

Lifting obličeje patří mezi zákroky, po kterých bývá nejobtížnější zakrýt modřiny, otoky a jizvy, především proto, že jsou jednoduše na části těla, kterou lidé na druhých zaregistrují jako první. Díky dovolené můžete v klidu strávit dva až tři týdny rekonvalescence doma a teprve po úplném zhojení se vrátit do práce a sociálního života, aniž by si někdo něčeho všimnul. Modřiny je sice možné zakrýt make-upem, ale i ten je možné používat až s určitým časovým odstupem po zákroku. 

Abdominoplastika – plastická operace břicha

Rekonvalescence po abdominoplastice je jedna z nejdelších a vyžaduje až měsíc klidového režimu, někdy i déle, podle rozsahu zákroku nebo také toho, zda byla provedena současně s liposukcí. Dovolená nebo prázdniny se tak dají využít na první týdny rekonvalescence, kdy je potřeba věnovat operovaným partiím maximální péči. To samé, i když v menší míře, platí i pro odstranění tuku z dalších částí těla.

Plastika očních víček a nosu 

Jakkoli je operace očních víček a nosu prováděná v obličeji, jedná se o poměrně snadné a minimálně invazivní zákroky, po kterých nezůstávají tak rozsáhlé modřiny a otoky jako po faceliftu. U obou operací stačí zhruba týdenní rekonvalescence a pacient se může vrátit do běžného života. Než se víčka nebo nos plně zhojí, je možné zakrýt pozůstatky modřin a otoků make-upem.

Tipy, jak zvládnout rekonvalescenci po plastické operaci v létě

Díky letním prázdninám a dovoleným je mnohem snazší si vzít několik dní volna a léto je tak příhodnou dobou pro plastickou operaci. Na druhou stranu můžou letní měsíce také představovat výzvu. Venku je krásně, svítí sluníčko a slunné dny lákají k nejrůznějším vycházkám, výletům, koupání a dalším letním radovánkám, které se s instrukcemi lékaře na pooperační péči příliš neshodují. Jak tedy zvládnou rekonvalescenci po plastické operaci v létě v klidu a pohodě?

Ke slunci s respektem

Vysoké teploty a pobyt na přímém slunci mohou vést k dehydrataci a snížení schopnosti organismu vstřebávat otoky. Oboje pak může vést ke zpomalení nebo zkomplikování léčebného procesu. Minimálně několik dnů po operaci je rozumné zůstávat uvnitř klimatizované místnosti. Volný čas můžete využít k relaxaci, zvelebování domácnosti nebo dočíst knihu, která už pár měsíců leží netknutá na nočním stolku.

Ven se vydejte až po konzultaci s vaším plastickým chirurgem. Pobývejte hlavně ve stínu, mějte zakryté řezy a rány a noste vzdušné oblečení, které dýchá. Volné šaty, šátky nebo sarongy jsou navíc stylové letní outfity. Nezapomeňte také ošetřit pokožku krémem s dostatečně vysokým UV faktorem (ideálně 50).

Neriskujte koupání příliš brzy

Bazén, moře, jezero nebo řeka mohou na první pohled vypadat jako ideální způsob, jak se v horkých dnech ochladit. Nicméně ve vodě může číhat nebezpečí, které by mohlo zkomplikovat proces hojení. I v chlorovaných a čištěných bazénech se nacházejí mikroorganismy, které jsou obvykle neškodné, ale můžou v ranách způsobit infekci. Nicméně pokud jste po plastice obličeje, nikdo vám nebrání se po kolena brouzdat v příjemně chladivé vodě.

Koupat se můžete začít podle doporučení lékaře a časové rozmezí se obvykle liší podle typu zákroku. Například po plastické operaci prsou a břicha jsou to obvykle 4 až 6 týdnů. Na druhou stranu si už pár dní po operaci můžete dopřát jednou denně osvěžující sprchu, pokud operovaná místa ihned důkladně osušíte a namažete vhodně zvoleným krémem. 

Pestrý jídelníček a pitný režim urychlí hojení

Ve chvíli, kdy se organismus zotavuje ze zákroku, je vhodné mu dopřát pestrou a vyváženou stravu a v horkých dnech si také hlídat dostatečný přísun tekutin. Proces hojení vyžaduje extra dávku energie, a pokud ji tělu dopřejete, uvidíte, že se vám odmění. V rámci pitného režimu vsaďte hlavně na nesycenou pramenitou vodu, kterou můžete dochutit lístky bylinek nebo domácími sirupy a šťávami, a bylinkové čaje.

Do jídelníčku zařaďte dostatek ryb, kuře nebo tofu, které si můžete během letních večerů připravit na grilu. V létě je k dispozici dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, tak toho využijte a nezapomínejte ani na vlákninu. Mlsnou pak můžete zdravě zahnat ořechy nebo sušeným ovocem.

Poslouchejte své tělo

Při regeneraci je velmi důležité uvědomovat si své limity a řídit se jimi. Pokud už se cítíte na mírnou aktivitu, zvolte nejprve krátké procházky po rovném terénu a intenzitu postupně zvyšujte na běžnou úroveň před operací. Pokud by vám jakýkoli pohyb byl nepříjemný, je lepší ubrat. Vaším primárním cílem není být v co nejkratším čase v nejlepší kondici, ale udělat vše pro proces optimálního hojení a dosažení vytoužených výsledků plastické operace. 

MUDr. Pavel Giebel

Online poradna V poradně Vám rádi odpovíme na Vaše dotazy ohledně plastické chirurgie. Vložte dotaz a my Vám co nejdříve odpovíme.

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.